Bewoner duurzaamste huis van Fryslân meldt zich af voor landelijke verkiezing

Geen gas, zelf water opwarmen, de ramen precies op het zuiden. Het duurzaamste huis van Fryslân heeft het allemaal. Het huis staat in Feanwâlden en is van Marc en Geke van der Wal. Zij hebben het huis zelf gebouwd en dat is verkozen tot het duurzaamste huis van onze provincie. Op vrijdag 23 november zijn de landelijke verkiezingen waar ze mee mogen doen, maar daar heeft de familie Van der Wal zich voor teruggetrokken.
Marc van der Wal over het stemmen

"Deze publieksstemming is niet eerlijk"

De stemming vindt plaats door publieksstemmen en dat is volgens de eigenaar niet eerlijk. Het gaat dan niet meer om wie het duurzaamste huis heeft, maar om wie het grootste netwerk heeft, zegt Van der Wal. Voor het slapen gaan keek Van der Wal vaak even hoe de teller stond en 's ochtends bij het wakker worden ook. "Dan was een huis in de nacht met wel 80 stemmen gestegen. Dat vond ik raar, want zoveel mensen werken er ook niet 's nachts", vertelt hij.

Vijftig stemmen tegelijk

Van der Wal vroeg zijn neef om het ook te proberen en het lukte hem om het huis van Van der Wal vijftig stemmen te geven. Toen heeft Van der Wal contact opgenomen met de organisatie en gezegd dat hij het niet eerlijk vond en dat hij hem terugtrok uit de landelijke verkiezing. De provinciale verkiezing is niet verlopen met publieksstemmen. "Dat was gewoon een eerlijke race waar is gekeken naar hoe duurzaam het huis is", vertelt hij.
Het huis van Geke en Marc van der Wal is in veel dingen duurzaam. De ramen zijn op het zuiden, de afzuigkap laat de warme lucht niet naar buiten, maar slaat het op en alle apparaten hebben het meest groene energielabel.
Marc van der Wal over zijn duurzame huis