Voor Cultureel Hoofddorp De Hoeve is het culturele jaar nog niet voorbij

Het dorp De Hoeve lanceerde zich al in het jaar 2015 als Cultureel Hoofddorp 2018. Ze wilden daarmee de dorpen vertegenwoordigen richting Culturele Hoofdstad 2018. Het LF2018-jaar loopt aankomend weekend officieel op zijn eind. Maar voor de organisatie in het dorp De Hoeve is het nog niet voorbij.
Sjoukje Wouda en Izie Hoogeveen

Klein dorp, grote gemeenschapszin

De Hoeve is een dorp met ruim 400 inwoners. "Wij willen vooral laten zien waar een klein dorp, zoals De Hoeve, toe in staat is", vertelt Sjoukje Wouda van Stichting JAWIS. "Aan de hand van de thema's van Culturele Hoofdstad staan wij als De Hoeve model voor een echte, hechte gemeenschap", vertelt ze verder. "Kleine dorpen hebben wel degelijk bestaansrecht, want juist daar is de gemeenschap groot."
In de omgeving van De Hoeve zijn veel schapen. Het is een symbool geworden voor de gemeenschap van het dorp. De kinderen van de basisschool hebben de schapen zelf gemaakt. "Wij leven hier samen als een kudde schapen, maar wij zijn wel een open gemeenschap", vertelt Wouda. Dat kun je aan de schapen zien, die allerlei kleuren hebben. "Iedereen is welkom om hier te komen wonen, werken en mee te doen onze mienskip", zegt voorzitter van JAWIS, Izie Hoogeveen.
Afsluiting Cultureel Hoofdjaar
Cultureel Hoofddorp De Hoeve sluit dit weekend nog niet af, zoals Leeuwarden dat wel doet. Op 23 december organiseert het dorp 'Kerst op De Hoeve'. Met een echte processie worden schapen naar de vaste plek in het dorp gebracht. "En natuurlijk blijven we als JAWIS doorgaan. De bijzondere korendag die we dit jaar gehad hebben, wordt misschien wel vervolgd", vertelt Hoogeveen.
Opnieuw Sjoukje Wouda en Izie Hoogeveen