Jenny Douwes dient klacht in bij Raad van Europa tegen Nederlandse Staat

Jenny Douwes uit Drachten voelt zich onrechtvaardig behandeld door de Nederlandse Staat en wil daarom een klacht indienen bij de Raad van Europa. De klacht van Douwes werd maandag aangekondigd bij een ontmoeting van de adviescommissie van de Raad van Europa met verschillende Friese organisaties. Douwes kon hier vanwege haar werk zelf niet bij aanwezig zijn, maar haar klacht werd voor haar voorgelezen door een vertegenwoordiger van de Jongfryske Mienskip.
De advyskommisje fan de Ried fan Europa © Omrop Fryslân
Douwes werd kortgeleden veroordeeld tot een taakstraf vanwege haar oproep vorig jaar op Facebook om een demonstratie van anti-Zwarte Piet-demonstranten bij de nationale intocht in Dokkum tegen te houden. Het kwam tot een blokkade bij Aldehaske, waardoor de anti-Zwarte Piet-demonstranten Dokkum uiteindelijk nooit haalden. De mensen die de demonstranten met de blokkade tegenhielden moesten zich hier kortgeleden voor verantwoorden voor de Leeuwarder rechtbank.

Friese traditie

Douwes vindt dat de Friezen als erkende minderheid het recht hebben om hun eigen tradities op een eigen manier te vieren. De aanpak van Douwes door justitie is volgens haar in strijd met artikel 5.1 van het verdrag voor de bescherming van nationale minderheden. In dat verdrag staat dat nationale minderheden het recht hebben om de eigen tradities in stand te houden. In overleg met haar raadsman gaat Douwes binnenkort een officiële klacht indienen bij de Raad van Europa in Straatsburg. Douwes heeft enkele weken de tijd gekregen om dat te doen.

Bezoek Raad van Europa

De adviescommissie van de Raad van Europa is vandaag de hele dag in Leeuwarden om met vertegenwoordigers van Friese organisaties te praten over het naleven van het verdrag voor de bescherming van nationale minderheden. De discussie over Sinterklaas en Zwarte Piet staat daarbij niet apart op de agenda, maar de commissie wil zich wel graag laten informeren over zaken die op dit moment spelen in de maatschappij.
De Jongfryske Mienskip bracht naast de klacht van Douwes nog een aantal andere zaken onder de aandacht van de Raad van Europa. De organisatie wil dat de erkenning van de Friezen als nationale minderheid ook zichtbaar wordt gemaakt op officiële documenten zoals een paspoort en identiteitskaart. De Mienskip wil ook dat scholen met een ontheffing voor het vak Fries iedere twee jaar worden gecheckt door een onafhankelijke Friese onderwijsinspecteur om de vooruitgang van de school te meten op het gebied van het Fries.