Fries Museum haalt bijzonder werk na 300 jaar weer naar Nederland

Het Fries Museum haalt een werk van Rembrandt, dat al sinds 1727 niet meer te zien is geweest in ons land, terug naar Nederland. Het gaat om een zelfportret van de schilder: Zelfportret 1632. Het werk wordt naar Nederland gehaald voor de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw.
Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1632, olieverf op paneel Burrell Collection Glasgow | Geschonken door Sir William en Lady Burrell aan de stad Glasgow © Fries Museum
Het werk maakt op dit moment onderdeel uit van de Burrell Collection in Glasgow. Rembrandt maakte het werk in 1632 en daarna heeft het veel verschillende eigenaren gehad. In het begin van de 18e eeuw kwam het in de collectie van Louis Philippe II, de Hertog van Orléans. Daarna is het zelfportret verkocht aan de Londense kunsthandelaar Thomas Moore Slade. In 1946 kwam het via via in handen van de Schotse zakenman Sir William Burrell, die het daarna aan de stad Glasgow schonk. Het schilderij is in de tussentijd niet in Nederland te zien geweest.
© Fries Museum