Partijen Noardeast-Fryslân nog druk aan het campagne voeren

In de laatste dagen voor de herindelingsverkiezingen zijn sommige partijen nog druk aan het campagne voeren. Komende woensdag mogen de inwoners van Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland naar de stembus. Die drie gemeenten vormen vanaf 1 januari de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De lokale partij S!N, samengesteld uit Dongeradeel Sociaal, GroenLinks en leden van de SP, D66 en de PvdA, loopt door een van de wijken in Dokkum. Ze gaan bij de deuren langs om mensen een folder te overhandigen en op te roepen om te stemmen. "Dat is voor ons het allerbelangrijkst. Dat mensen naar de stembus gaan", zegt een van de campagne voerende S!N'ers. "Ze moeten niet op ons stemmen. Het liefst wel natuurlijk, maar je wilt een nieuwe gemeenteraad hebben, die veel draagvlak heeft."
Lijsttrekker Gryte Schaafstal van de PvdA nodigt mensen uit om met haar een kop koffie te gaan drinken. Ze moeten dan wel een van de 'gestolen' verkiezingsposters met Schaafstal haar portret erop meebrengen en aan haar teruggeven.
Er valt wel wat te kiezen. Nu het Rijk met geld komt.
VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries
Op andere plaatsen wordt er ouderwets geflyerd op straat. Het gaat om een grote groep VVD'ers, die een kruiwagen vol flyers bij zich hebben. De liberalen zetten een zwaargewicht in: VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries. Ook zij roept op om woensdag te gaan stemmen. "Er valt echt wel iets te kiezen, nu het duidelijk is hoeveel geld het Rijk in dit gebied wil steken."
Vrijdag werd bekend dat er 25 miljoen euro naar Noardeast-Fryslân gaat, zodat projecten als 'Holwerd aan Zee' kunnen worden opgepakt.
Verslaggever Hayo Bootsma nam in de campagnetijd een kijkje in Dokkum

De verkiezingen bij Omrop Fryslân

Woensdag gaan de stembussen open. Omrop Fryslân doet de hele week verslag. Maandagavond is het grote slotdebat in De IJsherberg in Dokkum, onder leiding van René Koster. Het debat is vanaf 19:30 uur te volgen op omropfryslan.nl en ook in de Omrop-app.