Cultuurprijs Gratama voor kunstenaar Jan Ketelaar

Kunstenaar Jan Ketelaar uit Drachten heeft zondagmiddag de Gratama in ontvangst genomen. De cultuurprijs wordt elke drie jaar uitgereikt aan een persoon of instantie, die belangrijk is of was op cultuur-maatschappelijk gebied. De Gratama is vernoemd naar theaterman Rients Gratama, die vorig jaar overleed.
'Wachten op Hoogwater' fan Jan Ketelaar © Jan Ketelaar
Ketelaar is 'potzenmaker', beeldhouwer, dichter en sinds kort muzikant. Een 'potz' is, zoals Ketelaar het zelf omschrijft "een serieuze grap". Met zijn beelden, installaties, potten en poëzie reageert Ketelaar volgens de jury op de wereld om hem heen, zodat die dragelijk wordt.
"Het werk van Jan draagt een vorm van humor mee die de toeschouwer kan ontroeren of doen glimlachen. Daarnaast is Jan in staat met staal en marmer tederheid in zijn beelden uit te drukken", zo schrijft de jury.

Unanieme jury

De jury bestaat uit een vast drietal: cultuurwethouder Marjan Sijperda uit Smallingerland, De Lawei-directeur Stef Avezaat en Carla Gratama-Van der Heijde, de weduwe van Rients Gratama. Zij waren het unaniem eens over het besluit om de Gratama aan Ketelaar te overhandigen. Dat kwam door de "veelzijdigheid van Jan op het gebied van cultuur en zijn uitstraling."
Bij het winnen van de Gratama hoort een geldbedrag van 2.500 euro en een metalen tarwekorrel-sculptuur van brons.

Eerdere winnaars van de Gratama

Eerdere winnaars van de Gratama zijn Rients Gratama zelf, Jos Thie, Peter Tuinman, Jan de Haan, Rutger Hauer, Grietine Molenbuur en Klaas van der Woude.