Bonden verwachten meer acties, Douwe Egberts wil weer praten

De 24-uursstaking van theefabriek Jacobs Douwe Egberts in Joure is zondagavond om 22:00 uur begonnen. De avondploeg legde op dat moment haar werk neer. De medewerkers willen met de staking een goede cao afdwingen. Vanaf maandagochtend zes uur kunnen de stakers zich inschrijven. De productie van thee kwam door de staking volledig stil te liggen. Ook mensen van de buitendienst staken, zodat de koffie voor de automaten bij bedrijven ook niet wordt aangevuld. De bonden denken niet dat het bij deze actie blijft.
© Omrop Fryslân
Het personeel wil, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2018, 3,5 procent meer loon. Ook gaan ze niet akkoord met de vermindering van de atv-dagen en de nieuwe roosters. Wat de medewerkers betreft moet er een onafhankelijk onderzoek komen naar de hoge werkdruk.
"Het is niet logisch dat de medewerkers moeten instemmen met een verslechtering van arbeidsvoorwaarden, terwijl het met het bedrijf heel goed gaat", zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Voedingsindustrie. "Ook het voorstel om pas over twee jaar concrete afspraken te maken over de hoge werkdruk, is prut. Dat heet uitstelgedrag."

Meer stakingen

De eerste stakingen zijn in Joure, maar volgens FNV komen er meer stakingen, als het bedrijf niet voldoet aan de eisen. "We houden er sterk rekening mee dat deze actie niet genoeg is, daarom plannen we andere acties gewoon door", zo vertelt Suijker. "Nu staken we alleen maar bij de theefabriek, dat is maar een gedeelte van de fabriek in Joure. Wat we precies gaan doen (als deze eerste actie niets oplevert) houden we eerst nog geheim, tot het einde van deze actie."
Staking teefabryk Douwe Egberts op De Jouwer, bûnen ferwachtsje mear aksjes

Jacobs Douwe Egberts wil in gesprek

Een woordvoerder van Jacobs Douwe Egberts laat weten dat ze de acties betreuren en wijst erop dat de meerderheid van de werknemers er niet aan meedoet. In de ochtendploeg is de productie van de thee weer begonnen, zodat de klanten er geen last van hebben. Verder vindt het bedrijf dat ze het personeel een goed cao-voorstel hebben gedaan. Voor nieuwe medewerkers willen ze het aantal vrije dagen wel terugbrengen van 48 naar 36 uur, volgens de cao Diensten. "Dit willen we doen om de beide cao's binnen JDE meer in balans met elkaar te brengen. Deze aanpassing geldt niet voor huidige medewerkers; zij behouden hetzelfde aantal ADV-dagen", zegt Edith Janssen van JDE.
JDE wil ook een concreet plan van aanpak opstellen om de mensen fit en gezond aan het werk te houden. Verder zijn ze bereid om in gesprek te blijven met de bonden en hopen ze dat er geen verdere acties volgen, omdat dat schadelijk is voor het bedrijf.
© Omrop Fryslân