Opera Samson & Delila wordt opgevoerd in boekenmagazijn

De opera Samson & Delila van regisseur en operazanger Albert Bonnema heeft een bijzondere locatie: het magazijn van Steven Sterk in Gorredijk. In de opslagruimte is een tribune gebouwd met vijfhonderd zitplaatsen. Voor de optredens van volgende week wordt momenteel nog geoefend.
Repetysjes Samson en Delila yn de boekehal fan Steven Sterk op De Gordyk © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Met name de akoestiek in de ruimte spreekt Bonnema aan: "Door de stellages klinkt het prachtig. Als die leeg waren geweest, had het hol geklonken. En het publiek zit er met de neus bovenop. De toeschouwers op de eerste rij kunnen de zangers bijna aanraken." In en rondom de opera zijn ongeveer honderd medewerkers aan het werk. Een hele groep voor zo'n kleine ruimte.
Verslaggever Jeroen Boersma praat met regisseur en tenor Albert Bonnema
Operastik 'Samson & Dalila' yn boeke-opslach
Voor Carina Vinke, die Delila speelt, is het een droomrol. Ze is blij dat ze mee mag doen. Ze is afkomstig uit Drenthe en woont sinds kort ook weer in die provincie. Ze vindt het mooi dat het stuk ook in het Noorden wordt opgevoerd.
De première is op donderdag 22 november. Daarna zijn er nog opvoeringen op 24 en 25 november. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.
Carina Vinke (Delila) vertelt waar de opera over gaat.
Samson & Delila gaat over het Bijbelse verhaal van de Israëlische held Samson die goddelijke krachten heeft. Hij heeft een heimelijke relatie met Delila, een Filistijns meisje. De Israëliërs en de Filistijnen zijn in oorlog en Delila komt op slinkse wijze achter het geheim van Samson's superkracht. Ze verraadt hem. Het stuk loopt niet goed af: Samson vernietigt de tempel waar de Filistijnen in zitten. Niemand overleeft het.