Hannemahuis-directeur Ter Havest een dag lang directeur van Rijksmuseum

Hugo ter Avest, de directeur van museum Hannemahuis in Harlingen, wordt een dag lang de directeur van het Rijksmuseum. Dat zal hij zijn op vrijdag 23 november. De directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, zal diezelfde dag leiding geven aan het Hannemahuis. Het is een tijdelijke positiewisseling tussen het grootste museum van Nederland en een klein museum.
Direkteur Hugo ter Avest © Omrop Fryslân
Het doel is om van elkaar te leren. Ter Avest is vooral benieuwd naar de manier waarop de besluitvorming in het Rijksmuseum tot stand komt, als het gaat om het plaatsten van een object. Dibbits wil juist weten hoe een klein museum actief de verbinding met de omgeving zoekt. Daarom zal er ook een ontmoeting zijn tussen het bestuur en de Vrienden van het Hannemahuis.
De aanleiding voor de positiewisseling is het project Lage Landen. Dat is een rondreizende tentoonstelling in Zutphen, Hoorn, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda. Die wordt mede mogelijk gemaakt doordat het Rijksmuseum vele objecten in bruikleen stelt. De vijf kleinere musea kunnen zeven jaar beschikken over 160 schilderijen van het Rijksmuseum.