Verzorgingshuis de Spiker gaat na 53 jaar dicht: "Ik kan wel huilen, maar we moeten door"

Omdat het verzorgingshuis in Ternaard eind dit jaar definitief haar deuren sluit, was er vrijdag een afscheidsdag voor alle betrokkenen. Oud-vrijwilligers, kinderen van oud-bewoners en vaste bezoekers kwamen allemaal nog een laatste keer langs in 'hun' tehuis. Ze konden daar oude foto's bekijken en bijpraten over de tijden die ze daar beleefd hebben.
© Bote Sape Schoorstra
Twee vrouwen van in de 80 kijken terug op hun periode in de Spiker. Een van hun zegt: "Dit is ons alles. Ik kwam hier altijd op bezoek bij de mensen. Even een praatje maken met iedereen" De ander vult aan: "Ik heb hier twintig jaar lang vrijwilligerswerk gedaan. Het is zo jammer dat het verdwijnt."
© Bote Sape Schoorstra
Van de 72 kamers in het gebouw zijn er op dit moment nog maar 6 bezet. Veel ouderen zijn al verhuisd naar bijvoorbeeld de Skûle in Metslawier en Dongeraheem in Dokkum. De laatste zes zullen deze maand naar hun nieuwe plek toe. Officieel sluiten de deuren op 1 januari, maar al op 1 december is het hele gebouw leeg.
© Bote Sape Schoorstra
Volgens locatiemanager Rita Schipper was de sluiting niet meer te voorkomen: "Aan de ene kant is het heel spitich, want hier hebben heel veel mensen met plezier gewoond en gewerkt. Maar aan de andere kant weet je dat het onomkeerbaar is. We hebben 72 kamers, maar die zaten al jarenlang niet meer vol."
Er wordt op dit moment hard nagedacht over een nieuwe bestemming voor het gebied. Er zijn plannen voor een nieuw verzorgingshuis, "Nije State".