Wat verwachten de Friese judoka's van de Grand Prix in Den Haag?

Topjudoka's Margriet Bergstra uit Lemmer, Sanne Vermeer uit Stiens en Natascha Ausma uit Lippenhuizen staan met de absolute judotop op de mat bij de Grand Prix in Den Haag.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
In totaal doen 450 judoka's uit meer dan 65 landen mee om de medailles. Dit toernooi maakt deel uit van de IJF World Tour en is daarmee een van de vijftien belangrijkste evenementen in het internationale topjudo. De judoka's vinden het toernooi belangrijk omdat er veel punten zijn te behalen voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.
Het vertrouwen bij de Friese judoka's is groot. Sanne Vermeer, Natascha Ausma en Margriet Bergstra geven alle drie aan dat ze kans hebben op eremetaal.

Natascha Ausma

"Ik wil gewoon het beste uit mezelf halen. Ik wil dit weekend van de mat afgaan en denken: het kon niet beter, ongeacht het resultaat. Ik heb wel het idee dat ik stappen heb gemaakt dit seizoen. Zo heb ik nu een mental coach. Die helpt mij te focussen. Daar zit altijd een medaille in. Dus ook komend weekend. Ik voel me fit, dus waarom niet. Ik ga niet vol voor een medaille. Dan ligt de focus weer anders, dan ben je gericht op prestaties. Dat wil ik niet.
Mijn vader en moeder komen kijken, heel bijzonder natuurlijk, want zij komen niet altijd kijken. Het is dus een speciaal evenement voor mij. Tokio 2020 is niet uitgesloten. Ik moet nog wel stappen maken om het te kunnen halen. Ik moet nog omhoog op de wereldranglijst. Ik moet bij de beste zestien komen, dus heb ik nog meer punten nodig."
Natascha Ausma sjocht foarút op de Grand Prix

Margriet Bergstra

"Een Grand Prix in eigen land is natuurlijk mooi. Vorig jaar ging het niet zo goed door verschillende omstandigheden. Dus ik hoop dat het dit jaar een stuk beter gaat. Een podiumplekje zou mooi zijn, dat geeft ook wel extra glans, omdat het dan in eigen land is. Ik ben sowieso wel weer toe aan een medaille op dit niveau. Mijn grootste concurrenten zijn Dewy Karthaus en Sanne Verhagen. Wij verdelen nu de toernooien ook met ons drieën, dus voor Tokio zullen wij ook de tickets moeten verdelen. Het voelt wel mooi dat ik nu de beste Nederlander ben, maar ik ben nog niet tevreden met waar ik nu sta."
"Het is nu nog wat te wisselvallig. Ik wil altijd voor de medailles meedoen. Een medaille dit weekend, dat moet erin zitten. Voor Tokio moet ik nog veel punten pakken, maar het is haalbaar. Daarom komt de Grand Prix nu wel mooi uit, dan kun je een grote stap zetten. Ik vind het wel jammer dat zo'n weekend is verdeeld over drie dagen. Op vrijdag zijn veel mensen nog aan het werk. Maar mijn ouders komen en een paar vrienden, dus er komen sowieso meer mensen kijken."
Margriet Bergstra wol it poadium helje yn Den Haach

Sanne Vermeer

"Ik hoop toch wel op het podium te staan, net als vorig jaar. Tot nu toe gaan mijn Grand Prixs best goed, dus ik heb wel kans op een podiumplek. Wat betreft het aantal punten dat ik nodig heb om mij te kwalificeren. Juul Franssen is een van mijn grootste concurrenten, al ben ik daar niet echt mee bezig.

Ik ben voornamelijk bezig met mijn eigen project. Tokio komt voor mij misschien net wat te vroeg. Ik moet nog wel groeien. Het is nog niet realistisch, al is er altijd een kans natuurlijk. Parijs, 2024 is wel een mooi streven. Een Grand Prix is een mooi moment om je voor te bereiden op zo'n toernooi."
Sanne Vermeer is ien fan de grutte kânshawwers dit wykein

Margriet Bergstra uit Lemmer

36e van de wereld
Klasse tot 57 kilo
Dit jaar tweede bij Grand Slam in Parijs. Won vorig jaar Grand Slam in Tokio.

Natascha Ausma uit Lippenhuizen

40e van de wereld
Klasse tot 70 kilo
Werd dit jaar derde op Grand Slam Abû Daby

Sanne Vermeer uit Stiens

18e van de wereld
Klasse tot 63 kilo
Dit jaar wereldkampioen bij de junioren
Vorig jaar tweede in Den Haag
Werd dit jaar derde bij Grand Slam in Düsseldorf