Rechtszaak Amicitia: Hield eigenaar voldoende toezicht op reparatie aan mast?

Heeft de eigenaar van de Amicitia voldoende toezicht gehouden op de reparatiewerkzaamheden aan de mast van het schip? Dat is een van de grote vragen vrijdag tijdens de rechtszitting over het ongeluk op het schip. Bij dat ongeluk in augustus 2016 kwamen drie Duitsers om het leven, toen de mast afbrak en op de passagiers belandde. De 53-jarige eigenaar en schipper uit Stiens staat terecht voor dood door schuld.
© Camjo Media
Het schip heeft in 2015 op de werf gelegen voor onderhoud aan de masten. De verdachte kwam zelf niet meer op de werf door een conflict, maar zijn onderhoudsmannen hebben op zijn verzoek elke dag verslag gedaan van wat er gebeurde. Er waren twee slechte plekken in een van de masten die nagekeken moesten worden. Dat was voor de verdachte echter geen aanleiding om "daar heel spannend over te doen."
In de periode van de reparatie is de verdachte nog twee weken weggeweest op vakantie in Dubai en had hij maar beperkt telefonisch contact met zijn onderhoudswerkers. Toen hij weer terug was, hebben ze met zijn drieën de masten bekeken.
Verslaggever Remco de Vries is bij de rechtszaak over de Amicitia
De mast is uiteindelijk gebroken op 13,5 meter hoogte. Op het breukvlak was het hout ernstig aangetast door schimmel die ontstond door inwatering en omdat het hout op die plek, achter een metalen plat, slecht droogde. De houtrot was volgens de verdachte niet te zien. "Het was aan de buitenkant niet zichtbaar."
Bij de rechtszaak is ook de familie van de Duitse slachtoffers aanwezig. Door een tolk is er een verklaring van de familie voorgelezen.
Verslaggever Remco de Vries is bij de rechtszaak over de Amicitia. Hij doet verslag via ons liveblog.