DierenLot stapt uit overleg over Zeehonden-akkoord: "Uitkomst ligt al vast"

Stichting DierenLot vindt dat het overleg over het Zeehonden-akkoord te stroef verloopt en daarom stappen ze eruit. Minister Carola Schouten van Landbouw en Natuur heeft dat overleg in het leven geroepen. Zeehonden moesten niet meer worden opgevangen, behalve wanneer ze gewond zijn geraakt door menselijk handelen. Ook moest de opvang professioneler. Met de provincies en opvanglocaties wilde Schouten daarom een Zeehonden-akkoord sluiten.
© Shutterstock.com
Burgemeester Tineke Schokker van Vlieland zou dat proces, dat in september van start ging, begeleiden. In het akkoord moest duidelijk benoemd worden wanneer een zeehond precies wordt opgevangen. Nu stapt DierenLot dus uit het overleg voor dat akkoord. "Onze stichting wordt gedegradeerd tot partij die alleen mag meedenken over de communicatie van een akkoord wat zonder inbreng van DierenLot tot stand komt", schrijven ze. "Voor deze figurantenrol heeft Stichting DierenLot bedankt."

Geen economisch of politiek belang

De stichting denkt dat zij misschien wel de enige partij zijn die het belang van de zeehond voorop zet, zonder economisch of politiek belang. Nu gaat het volgens haar de verkeerde kant op: "De uitkomst van de gesprekken lijkt al in beton gegoten voordat het daadwerkelijke akkoord er is en economische en politieke belangen nemen de overhand boven de belangen van de zeehonden."