Reis door Bhutan moet voor Loes Geurts leiden tot keepen op het WK

Het is een bijzonder jaar geweest voor Loes Geurts uit Hichtum. De keepster maakte onderdeel uit van de Nederlandse voetbalvrouwen, die in de zomer van 2017 het Europees kampioenschap wonnen. Maar, na dat toernooi hield Geurts er ineens mee op. Een jaar later staat ze weer onder de lat bij haar Zweedse club én bij de Oranjevrouwen. Wij keken met vier foto's terug op het afgelopen jaar van Loes Geurts.
REPO Loes Geurts werom yn Oranje
In de zomer van 2017 won Geurts als tweede keepster van de Nederlandse voetbalvrouwen het Europees kampioenschap. Maar, al voor het toernooi wist ze dat ze daarna zou ophouden als profvoetbalster. "Ik had het de bondscoach voor het EK al verteld", zegt Geurts. De rol als tweede keepster ligt haar niet en ze beleeft een zeer dubbel toernooi, helemaal omdat Nederland voor het eerst in de historie Europees kampioen wordt.
Loes Geurts wint mei Nederlân it EK © Orange Pictures
Ik heb in drie, vier maanden tijd geen bal aangeraakt
Loes Geurts

Rondreis

Na het EK is Geurts helemaal klaar met het voetbal. Ze maakt een rondreis over de wereld met haar moeder en neemt helemaal afstand van het voetbal. "Ik heb in drie, vier maanden tijd geen bal aangeraakt. Ik had er ook totaal geen behoefte aan. Dat geeft wel aan dat ik het ook echt even nodig had", vertelt Geurts. Als ze terug is in Zweden, waar ze woont, begint het voetballen toch weer te kriebelen. In januari tekent ze weer een contract bij Göteborg FC en is ze toch weer profvoetbalster.
Loes Geurts speelt ook volgend jaar voor Göteborg FC. Ze verlengt het contract bij haar Zweedse club met een jaar. De handtekeningen moeten nog worden gezet, maar er is een overeenkomst. Het nieuwe seizoen in Zweden begint in het voorjaar van 2019. Door de weersomstandigheden liggen de Scandinavische competities stil in de wintermaanden.
Jackie Groenen en Loes Geurts nei de pleatsing foar it WK © Orange Pictures
Het sprookje van Geurts wordt compleet als bondscoach Sarina Wiegman haar in de loop van 2018 opbelt. De vraag is of ze weer wil uitkomen voor het Nederlandse vrouwenteam. En dat ziet Geurts wel zitten. Sinds de periode dat ze even is opgehouden, kijkt ze anders naar het voetbal. Eerder stond dat in het teken van presteren, presteren en nog eens presteren. Nu ziet de keepster uit Hichtum ook in hoe mooi het spelletje is.

WK

In de vier play-offwedstrijden voor het wereldkampioenschap, twee tegen Denemarken en twee tegen Zwitserland, staat Geurts weer onder de lat. Het grote doel is om die plek niet meer af te staan en er ook te staan tussen 7 juni 2019 en 7 juli 2019, wanneer het WK wordt gespeeld in Frankrijk.