Microfoons vliegbasis Leeuwarden moeten duidelijkheid geven over overlast

Op vijftien plekken rond de vliegbasis in Leeuwarden worden microfoons geplaatst. Ze zijn onderdeel van het permanente geluidsmeetnetwerk dat wordt aangelegd om het geluid van de vliegbasis in de gaten te houden. Zo'n netwerk was lange tijd een wens van de omwonenden. Ze hebben angst voor de komst van de F-35. Die zou veel meer lawaai veroorzaken dan de F-16 waar nu mee wordt gevlogen. Dat kan nu door iedereen in de gaten worden gehouden.
Lûdsmjitting Fleanbasis
Er is vaak onduidelijkheid over of vliegtuigen over dorpen heen vliegen of niet. Als mensen wat horen, kunnen ze meteen op het internet zien wat dat was. "De beleving zal altijd blijven, maar die kan nu worden gestaafd met feiten. En dat geeft duidelijkheid. Daar is behoefte aan bij omwonenden", zegt Gerard Veldman, van dorpsbelang Jelsum-Koarnjum.
Verslaggever Hayo Bootsma was bij de vliegbasis in Leeuwarden
Met de resultaten kan ook een vergelijking worden gemaakt met de F-35, die volgend jaar wordt ingezet. Veldman: "Een jaar voordat de F-35 komt, hebben wij de mogelijkheid om te meten wat nu het geluidsniveau van de F-16 is. Dan hebben we ook een vergelijking met de F-35. Daar zijn we erg blij mee."