Opknapwerk De Skieding kan starten: "De meningen lopen volledig uiteen"

Nu Provinciale Staten akkoord gaan met het betalen van de laatste aanpassingen, kan het opknappen van De Skieding, de weg tussen Surhuisterveen en de A7, beginnen. Het gaat om een tweede, extra aansluiting van bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen en het aanleggen van een veetunnel onder weg door.
© Omrop Fryslân
De provincie wil bij beide aanpassingen de helft betalen. Bij de extra aansluiting van het Lauwerskwartier is dat maximaal 750 duizend euro en bij de veetunnel maximaal 150 duizend euro. Daarmee komt een eind aan een jarenlang proces om de weg veiliger te maken en het verkeer beter te laten doorstromen.

Belangen bedrijven en omwonenden lopen uiteen

De omwonenden wilden het liefst dat De Skieding aan de noordkant van het bedrijventerrein werd aangesloten, de bedrijven liever aan de zuidkant. Uiteindelijk kiest de provincie voor het tweede, maar dat was een moeilijk besluit, zegt gedeputeerde Sietske Poepjes: "De meningen lopen volledig uiteen, want het het loopt vaak ook over het terrein van mensen. Als provincie hebben we naar iedereen geluisterd. Dus we willen er wel aan meebetalen, maar een voorwaarde is wel dat het alleen kan als er goed wordt omgegaan met de belangen van de mensen."
Het betekent wel dat sommige mensen hun huis kwijtraken. "Waarschijnlijk zijn ze op één hand te tellen, maar het gaat wel om mensen, dus daar moeten we voorzichtig mee zijn."
Gedeputeerde Sietske Poepjes over het geld voor De Skieding
Het Lauwerskwartier verdient dit.
Durk Pool, VVD-Statenlid
De VVD wilde graag een heel nieuw tracé. "We hebben toen gewaarschuwd dat deze oplossing duurder zou worden en dat er meer huizen weg moesten", zegt Durk Pool. "Toen werd gezegd dat dat niet zo was, maar nu blijkt het toch zo te zijn. Maar ja, je wint een slag, je verliest een slag. Wij kunnen uiteindelijk wel met deze oplossing leven: het Lauwerskwartier verdient het om een goede, nieuwe aansluiting te krijgen."
Durk Pool (VVD) over De Skieding