App voor schoonmaakbranche wint innovatiewedstrijd in Leeuwarden

Bruikbare ideeën en een aantal nieuwe banen. Dat was de opbrengst van de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân, een innovatiewedstrijd waarvan dinsdag de finale plaatsvond in de Elfstedenhal in Leeuwarden. De wedstrijd, waar driehonderd studenten aan meededen, werd gewonnen door een studententeam van NHL Stenden.
Duorsume ynnovaasjewedstriid smyt brûkbere ideeën en banen op
Het team bedacht voor de schoonmaakbranche een app die opdrachtgevers en schoonmakers op een flexibele wijze bij elkaar brengt. Schoonmakers kunnen zo werken als het hen uitkomt.
Volgens Mark Bunt, een van de leden van het winnende team, is het de bedoeling de app ook echt te bouwen en op de markt te brengen. De opdracht kwam van schoonmaakbedrijf NIVO, dat zelf met de app aan de slag wil.
De winners fan de Duurzame Innovatie Challenge Fryslân © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
De wedstrijd werd uitgeschreven en bedacht door adviesbureau Ekwadraat uit Leeuwarden, in samenwerking met verschillende, andere partijen uit het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. De bedoeling was om kennis en talent op het gebied van duurzaamheid en innovatie op te sporen. De wedstrijd bestond uit drie ronden en een finale.
NIVO was een van de zestien bedrijven en instellingen die challenges hadden uitgeschreven. Van de zestien ideeën die werden aangedragen, zullen waarschijnlijk in elk geval twaalf een vervolg krijgen. Daarnaast hebben vier deelnemers zelf een baan aangeboden gekregen.
De eerste prijs werd uitgereikt door commissaris van de Koning Arno Brok.