Een zeiltocht van een maand om het Ei van Columbus te vinden

Een maand lang zonder internet, of ander contact met de buitenwereld. Voor veel jongvolwassenen zal het klinken als een nachtmerrie, maar Maarten Mintjes kijkt ernaar uit. Hij doet namelijk mee aan het project Quest for Change, wat onderdeel is van de tocht Clean2Antarctica. In dit project reist Mintjes met een groep van 18 mensen op een zeilschip van Kaapverdië naar Sint-Maarten.
© ANP
Luister naar een gesprek met Maarten Mintjes
Volgende week begint het avontuur voor Maarten Mintjes uit Harlingen. Het wordt geen zeilvakantie, maar een reis met een zeer belangrijke ondertoon, want de reizigers gaan aan boord van het schip discussiëren en brainstormen over grote klimaat- en milieuvraagstukken, zoals duurzaamheid in de textielsector en de plastic soep. "We hebben ook wel een verantwoordelijkheid om iets goeds neer te zetten, maar we hebben er zin in!"

Ei van Columbus

Een maand lang zitten de deelnemers op het schip, zonder internet of ander contact met de buitenwereld. Dat doen ze om aandacht te vragen voor meer duurzaamheid, maar ook om 'out of the box' te denken. De jongvolwassenen hebben vaak geen achtergrond in duurzaamheid, maar juist dat moet ervoor zorgen dat er andere oplossingen worden bedacht dan wat er vandaag de dag allemaal al wordt geprobeerd. Kort gezegd is de hoop dat het duurzame Ei van Columbus uit onverwachte hoek gaat komen. Zo is Mintjes zelf bezig met een opleiding wiskunde en filosofie in Groningen.
Mintjes zegt dat hijzelf al langer nadenkt over zaken die met duurzaamheid te maken hebben. "Ik ga bijvoorbeeld naar de McDonalds en ik weet niet eens waar mijn spullen vandaan komen! Dit soort dingen, daar zit ik al een tijdje mee, en dit is zo'n mooi initiatief om iets bij te dragen."
In syltocht fan in moanne om it Aai fan Columbus te finen

Clean2Antarctica

De zeilreis the Quest for Change is onderdeel van Clean2Antarctica. Want terwijl Maarten Mintjes op het zeilschip De Morgenster onderweg is op de Atlantische Oceaan, maken twee andere mensen, Edwin en Liesbeth ter Velde, hun weg naar het meest zuidelijke puntje van onze planeet: de Zuidpool. Ze gaan dat doen met een wagen die volledig is gemaakt van gerecycled plastic.
De initiatiefnemers willen met deze pooltocht laten zien dat plastic afval geen afval hoeft te zijn, maar ook andere opties kan bieden.