"Geen gevaarlijke stoffen gemeten na ketellekkage"

Volgens wethouder Harry Boon zijn er geen gevaarlijke stoffen gemeten na de ketellekkage in de afvaloven in Harlingen maandagmiddag. De brandweer heeft naar aanleiding van de lekkage metingen gehouden om te kijken of er gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen, en dat lijkt nu niet het geval.
© Ymte de Jager
Wethouder Harry Boon van Harlingen over de lekkage bij de REC
Met de negatieve meting is het echter nog niet zeker dat er helemaal geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid. De gemeente wil daarover eerst een rapport afwachten, dat later deze week nog moet uitkomen.

Rookwolken en stank

De Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen kreeg aan het eind van maandagmiddag te maken met een lekkage in de ketel. Dit zorgde voor grote rookwolken boven de oven, die in de verre omgeving te zien waren. Omwonenden zeiden last te hebben gehad van de stank.
Omrin heeft meteen na de lekkage de afvaloven stilgelegd. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit gaat duren. Op 17 augustus was er ook een ketellekkage bij de REC, en ook toen moest de oven worden stilgelegd. Dat heeft destijds vijf dagen geduurd. Op 5 oktober was de laatste storing bij de REC.
Niemand zit hier op te wachten. Harlingen niet, Omrin niet, de hele provincie niet en de mensen die elke dag keihard werken aan de installatie niet.
Woordvoerder Jelmar Helmhout van de REC
Omrin betreurt dat er opnieuw problemen zijn bij de afvalfabriek. Volgens woordvoerder Jelmar Helmhout is het ook voor de medewerkers heel vervelend. "Niemand zit hier op te wachten. Harlingen niet, Omrin niet, de hele provincie niet, de mensen die elke dag keihard werken aan de installatie niet. Wat dat betreft is niemand er blij mee. Daarmee praten we het niet goed, maar we werken er wel keihard aan om het elke keer op te lossen en vertrouwen erop dat we in februari echt een goede oplossing kunnen toepassen. Tot die tijd proberen we de boel zoveel mogelijk onder controle te houden."
Plannen foar in Wettersportstêd Hearrenfean
Woordvoerder Jelmar Helmhout van de REC