Rekenkamer constateert problemen met controles op subsidies

Noordelijke bedrijven en instellingen die subsidies en leningen hebben gekregen, worden niet goed genoeg gecontroleerd. Daardoor is het niet duidelijk of projecten de extra banen hebben opgeleverd die werden toegezegd. Volgens de Noordelijke Rekenkamer is zowel de controle vooraf als de controle achteraf onvoldoende.
It Provinsjehûs yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Directeur Michiel Herweijer van de Noordelijke Rekenkamer
"Er wordt niet goed gecontroleerd hoeveel werkgelegenheid de projecten hebben opgeleverd", vertelt Jan van der Beij van de Rekenkamer. Wat Fryslân wel positief onderscheidt van de andere provincies is dat er externe bureaus zijn ingeschakeld om de projecten te evalueren. "Dat is wel een pluim voor Fryslân", zegt Van der Beij. "Maar er moet bijvoorbeeld kritisch worden gekeken of mensen uit de regio werk hebben gekregen. Zijn er niet allemaal mensen van ver gehaald?", zegt Van der Beij.
De projecten die de Rekenkamer heeft onderzocht voor onze provincie zijn: Fryslân Fernijt, Friese Meren Project en Wurkje foar Fryslân. De provincie herkent zich in de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamer.