Friezen maken zich grote zorgen over klimaatverandering

Friezen maken zich grote zorgen over de klimaatverandering. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van studenten van de Thorbecke Academie naar de opvattingen van burgers - jong en oud - over de Europese Unie. De ondervraagde burgers zien het bestrijden van de klimaatverandering als een van de belangrijkste taken van de Europese Unie.
Studinten Thorbecke yn Berlyn
Die uitkomst is opvallend, want de zorgen over het klimaat in het Thorbecke-onderzoek is veel groter dan bij de 'Eurobarometer', een groot Europees onderzoek eerder dit jaar.

Conclusies

De studenten presenteerden het onderzoek dit weekend op een grote internationale conferentie in het 'Rote Rathaus' in Berlijn op uitnodiging van de Duitse organisatie 'Wir sind Europa'. Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste Friezen achter de Europese Unie staan, maar tegen een Europese Republiek zijn. Over hoe het precies verder moet met Europa zijn de Friezen redelijk verdeeld: 36% wil een efficiënter Europa dat zich focust op 'hoofdzaken', terwijl 29% voorstander is van verdere integratie van de 27 lidstaten, die na de Brexit overblijven. Slechts 10% vindt dat de EU niet hoeft te veranderen en wel verder kan met de huidige werkwijze.
Friezen meitsje har grutte soargen oer de klimaatferoaring

"We worden niet gehoord"

Het onderzoek toont verder aan dat er ook in Fryslân kan worden gesproken over een kloof tussen gewone mensen en de Europese Unie. Zo'n 44% van de ondervraagde burgers vindt dat zijn of haar stem 'niet gehoord' wordt in Europa. De Europese Unie en ook de politieke partijen zullen zich daarom volgend jaar extra moeten inspannen om de mensen te motiveren om te stemmen voor het Europese parlement, denken de studenten.
De Thorbecke Academie yn it Rote Rathaus fan Berlyn © Omrop Fryslân
Hidde Romkes over de meest opvallende conclusie van het onderzoek

Pittige discussie

De Thorbecke Academie voerde het onderzoek uit in de vorm van workshops, waarbij pittig gediscussieerd werd over Europa. De studenten wilden zo opvattingen over Europa verzamelen. Daarbij bleek dat, over het algemeen, jongeren toch wel wat pro-Europeser zijn dan oudere generaties. Naast Leeuwarden werden er ook workshops georganiseerd in Groningen en in Zwolle.

Symbolische republiek

Aan het einde van de conferentie in Berlijn werd de Europese Republiek symbolisch uitgeroepen door kunstenaars, politici en wetenschappers. Deze zogenoemde 'Europese balkon'-actie is een initiatief van de Duitse politicologe Ulrike Guérot en de schrijver Robert Menasse en bestond uit het voorlezen van een manifest en het spelen van de Europese hymne. Daarbij werden ook gele 'Europese paspoorten' uitgedeeld. De balkon-actie werd tegelijkertijd in tientallen steden door heel Europa gehouden.
De Thorbecke-studenten maakten dit onderdeel niet meer mee: zij waren toen al met de trein onderweg terug naar huis.
It symboalysk útroppen fan de Republyk Europa op foar de yngong fan it Rote Rathaus © Omrop Fryslân
Luister naar de studenten Hidde Romkes, Lisa Edema en Sarah Wessels