Leeuwarder filmfestival trekt jaar op jaar meer bezoekers

Het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden heeft dit jaar 25.000 bezoekers getrokken. Dat zijn er tweeduizend meer dan vorig jaar. Toen waren er ook al meer bezoekers dan het jaar daarvoor.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Het filmfestival in Leeuwarden lijkt ieder jaar groter te worden. in 2015 kwamen er nog 20.000 mensen op af. Eerdere edities trokken 5.000 tot 25.000 bezoekers.
De editie van 2018 is zondag afgesloten met de film 'Laugh or Die'. Dat is een tragikomedie uit Finland. Op de slotdag zijn de publieksprijzen ook uitgereikt. De Deense thriller 'The Guilty' heeft de derde prijs gekregen. De biografie 'Becoming Astrid' over Pippi Langkousschrijfster Astrid Lindgren won de tweede plaats, en de Finse komedie 'Heavy Trip' pakte de eerste prijs.
Eerder werd al bekend dat een documentaire van Omrop Fryslân de Noorderkroon Award had gewonnen, voor de beste documentaire. Het gaat om de film 'De Joodse Bruiloft', gemaakt door Annet Huisman, over een familie in Leeuwarden die in de Tweede Wereldoorlog naar Spanje vluchtte om aan de gaskamers te ontkomen.
In een serie van vijf programma's die zijn opgenomen in de Harmonie, heeft Omrop Fryslân aandacht besteed aan het filmfestival. De uitzendingen zijn gemaakt onder leiding van Karen Bies.
Vrijdag was Omrop Fryslân aanwezig bij de prijsuitreiking van het festival. Toen zijn de makers van onder andere de beste korte film en de beste documentaire in het zonnetje gezet.
FIDEO: Sfear op it Noordelik Film Festival