Maandelijkse zorgpremie De Friesland gaat flink omhoog

De meestgekozen zorgverzekering van verzekeraar De Friesland wordt 8,50 euro duurder. Het maandbedrag is vastgesteld op 125,45 euro. Dat is een toename van meer dan 7 procent. Bij een aantal andere verzekeraar is de toename lager.
Soarchfersekerder De Friesland © Omrop Fryslân, Joris Kalma
De Alles Verzorgd Polis kostte vorig jaar nog 116,95 euro per maand. Dat wordt volgend jaar 125,45 euro. De premie van de Vrije Keus Polis gaat met een tientje omhoog. Het maandbedrag komt op 132,25 euro.
De verzekering wordt duurder, omdat De Friesland verwacht dat de kosten het komende jaar zullen stijgen. Dat komt onder andere doordat de basisverzekering wordt uitgebreid, en doordat het loon in de zorg wordt verhoogd.
De Friesland is de grootste zorgverzekeraar in de provincie. Meer dan de helft van de Friezen is daar verzekerd.
"De zorgkosten blijven stijgen, er gaat in onze regio een tekort ontstaan aan gekwalificeerd personeel en we worden gemiddeld genomen ouder en hebben daarom meer zorg nodig", zegt directeur Steven Hofenk.
De Friesland wil inzetten op innovatie en provincie, aldus de directeur. "We moeten op zoek naar alternatieven. Een gezonde levensstijl kan veel zorgkosten voorkomen."