Annet Huisman wint prijs op Noordelijk Film Festival met documentaire

De prijswinnaars van de 39e editie van het Noordelijk Film Festival zijn bekend! De award voor Beste Documentaire ging dit jaar naar De Joadske Brulloft van Annet Huisman. Huisman is al 22 jaar programmamaker voor Fryslân DOK bij Omrop Fryslân. Ze maakte de vierdelige documentaire over de vlucht van Mimi Dwinger en Barend Boers naar Amerika, dat zich afspeelde op de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.
Annet Huisman oer de priis

Het verhaal

Wat begon met een simpele koffer op zolder, levert nu tientallen onbekende en bijzondere verhalen op over een Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog. De koffer was van Mimi Dwinger en Barend Boers uit Leeuwarden. Ze overleefden de Holocaust en stopten alles wat hen daar aan deed denken in die koffer, die nooit geopend mocht worden.
In de koffer zaten brieven, foto's, documenten en filmpjes van hun trouwdag. Sommige brieven gaven een beeld van de vlucht van Berend en Mimi door Europa in 1942, die de Holocaust overleefden.
De Joadske Brulloft gaat over Yvette, André en Marion, de drie kinderen van Mimi en Barend. Ze maken in de documentaire diezelfde tocht als hun ouders toen in 1942. Een bijzondere tocht van Nederland naar Spanje. We zien hoe de kinderen het beleven en leren door hen het verhaal van de vluchtelingen van toen, maar ook die van nu, beter kennen. Voor documentairemaakster Annet Huisman was het ook een groot avontuur met veel research. Van Nederlandse archieven, via Spaanse onderzoekers en contacten van de familie wist ze het spoor terug goed in kaart te brengen.
Annet Huisman © Omrop Fryslân
De middellange film Dòst van Joren Molter won de prestigieuze award voor Beste Speelfilm. De prijs voor Beste Korte Film ging naar Kind, ook van Joren Molter.
Daphne Lucker mocht de award voor Beste Studentenfilm in ontvangst nemen voor haar film Sisters. De awards voor Beste Amateurfilm ging naar Professor Propkop en de schat van Kapitein Stroll van Marco van der Veen en Brandon Salakory. Bart Huijser nam de prijs in de categorie Grootste Jong Talent voor zijn film Oranje in ontvangst.
Annet Huisman wint priis op Noordelijk Film Festival mei dokumintêre