Dorpsbelang Appelscha boos over start verkoop kavels miniatuurpark: "Je houdt ze een worst voor"

Het dorpsbelang van Appelscha is boos. Zaterdag zet een projectontwikkelaar 23 kavels te koop op het terrein van het oude miniatuurpark bij de Boerestreek, terwijl nog helemaal niet bekend is of er wel mag worden gebouwd.
© Gemeente Eaststellingwerf
De gemeente stemde afgelopen zomer om het bestemmingsplan te wijzigen, maar dorpsbelang heeft bezwaar ingediend. Volgens het nieuwe bestemmingsplan mogen er 55 huizen worden gebouwd, maar volgens dorpsbelang kan dat zorgen voor frictie tussen de evenementen bij het recreatiegebied en de nieuwe bewoners. Zo zouden zij over geluidsoverlast kunnen klagen en is er aan de andere kant ook minder ruimte voor evenementen.
Op 7 januari komt de zaak voor de Raad van State. Pas dan wordt bekend of er mag worden gebouwd. Zaterdag zet een projectontwikkelaar toch al 23 kavels te koop. Dat is niet in strijd met de regelgeving, maar volgens dorpsbelang toch niet wenselijk. Zo kan de verkoop van de kavels worden gebruikt als pressiemiddel bij de rechter.
Je houdt ze een worst voor.
Jan van Gelderen
"Ons was toegezegd dat er zolang de procedure loopt, niks zou gebeuren en dan doen ze dat toch", zegt Jan van Gelderen, vice-voorzitter van het dorpsbelang. Wij vinden het moreel niet juist. Het dorp is tegen bouwen op de Boerestreek. Als je wilt bouwen in Appelscha, zoek je maar een andere plek. Je voelt je niet serieus genomen en wordt gepiepeld door die huizenbouw."
Het is dus nog niet zeker of er kan worden gebouwd en dat is volgens Van Gelderen niet goed voor de mensen die er een huis willen kopen. "Je houdt ze een worst voor. We moeten bij die locatie gaan staan en mensen waarschuwen om vooral niet te kopen."