Wat gaat de rechter vrijdag besluiten over de A7-blokkade?

De rechtbank in Leeuwarden doet vrijdagmiddag uitspraak in de zaak over de A7-blokkeerders. De snelweg bij Joure werd toen op de dag van Sinterklaasintocht in Dokkum geblokkeerd.
A7-blokkade © Camjo Media
Het Openbaar Ministerie vindt dat alle 34 verdachten van de A7-blokkade, afgelopen jaar op 18 november bij de landelijke intocht van Sinterklaas, straf moeten hebben. En dan geen boete, want ze moeten het zelf voelen. De eis tegen Jenny Douwes is 240 uren taakstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf, onder andere vanwege opruiing.
Andere verdachten hoorden 120 of 150 uren tegen zich worden geëist. Een man die zijn blote kont liet zien, kreeg een eis van 150 uren aan de broek.
Omdat het zo'n grote zaak is, heeft het vier weken geduurd tot de uitspraak. Normaal duurt dat twee weken. "Het gebeurt wel vaker dat het langer duurt", zegt verslaggever Auke Zeldenrust, die de zaak volgt. "Er zijn 34 verdachten en het ligt gevoelig. Het is een megaproces en ze willen er goed de tijd voor nemen. Maar twee weken extra heb ik nog niet vaak meegemaakt."
Volg de uitspraak vanaf 13 uur in ons liveblog.
Zeldenrust verwacht niet dat er mensen worden vrijgesproken. "Omdat het over dingen gaat die gewoon niet mogen. Het gaat niet over Zwarte Piet, volgens het Openbaar Ministerie. Het gaat om het blokkeren van de snelweg en het tegenhouden van een demonstratie."
Maar mensen kijken toch anders naar zo'n rechtszaak. "Je kunt de ogen niet sluiten voor de realiteit. Wat de rechter ook gaat zeggen, mensen die met de bril van de Sinterklaasintocht op naar deze zaak kijken, zullen er toch aan denken."
Welke uitspraak er ook komt, Zeldenrust denkt dat er sowieso een hoger beroep komt. De uitspraak begint om 13 uur en zal tussen de één en twee uren duren.