Froulju fan Fryslân: vrijwilligster Gea uit Franeker

Er staan heel wat standbeelden in Friesland, maar wel veel meer van mannen dan van vrouwen. Tijd voor een inhaalslag! In het programma Froulju fan Fryslân, donderdags om 17.45 uur op TV, wordt er gezocht naar zes vrouwen die belangrijk zijn voor de Friese 'mienskip' op wat voor manier dan ook. Een van deze vrouwen is Gea uit Franeker

In de aflevering van 8 november kan er worden begonnen met het boetseren. Het beeld van Gea is als eerste aan de beurt. Gea is als vrijwilligster altijd in de weer voor de 'mienskip' in Franeker. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen worden geholpen met klussen in huis en organiseert de Samenloop voor Hoop. Een wandelestafette om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding.
Froulju fan Fryslân: frijwillichster Gea fan Frentsjer
Wie is Gea?
Gea noemt zichzelf een 'professionele vrijwilliger' en is moeder en pleegmoeder. Door haar naastenliefde is ze dag en nacht bezig met vrijwilligerswerk, zonder voorwaarden en heel belangrijk voor de 'mienskip' van Franeker en de kerk. Gea stimuleert andere mensen om zichzelf in te zetten voor de gemeenschap. Ze is de drijvende kracht achter 'Samenloop voor Hoop' en organiseerde in een school in Franeker een grote ontmoeting tussen autochtonen en allochtonen.
Een standbeeld van Gea. Hoe is dat?
"Ik vindt het heel bijzonder dat er een beeld van mij is gemaakt. Eerst wilde ik het liever niet. Maar nu vind ik het ook wel mooi, om een voorbeeld voor anderen te zijn."
Hoe is de aanloop naar het programma en de onthulling van de beelden toe geweest?
"Het is bizar om te weten dat Marleen (programmamaker, red.) en Natasja (kunstenaar, red.) zo met mij, met mijn beeld, bezig zijn geweest. Maar wel heel mooi om mee te maken. Eigenlijk is het een rijdende trein waar je op meegaat, maar deze trein gaat wel steeds harder nu het beeld klaar is en de serie op TV komt."
Werkt jouw inzet voor de gemeenschap ook aanstekelijk?
"Mijn dochter, die ook mijn beeld onthulde, is door mij aangestoken met het vrijwilligerswerk. Ze is nog maar 12 jaar oud en doet ook al vrijwilligerswerk. Daar kwam ze zelf mee! Ze zei: mem, ik wil ook graag helpen."
Wat staat er op Gea's borstbeeld?
"Vrijwilligerswerk doen is voor mij een vorm van liefde geven. Ik kan met alles wat ik organiseer mensen met elkaar verbinden: we doen het samen."
© Omrop Fryslân
Afgelopen lente deed Omrop Fryslân de oproep om Friese vrouwen die een standbeeld verdienen te nomineren voor het project Froulju fan Fryslân. Uit meer dan 200 nominaties zijn zes vrouwen gekozen waarvan een portret wordt gemaakt in film en in de vorm van een borstbeeld. Froulju fan Fryslân maakt deel uit van LF2018. Met een crowdfundingsactie is eerder dit jaar het benodigde geld voor het project ingezameld.