Imponerende lijst van bijna 36.000 vluchtelingendoden te zien op de Nieuwestad

Meer dan 80 meter lang is de lijst met namen van vluchtelingen, asielzoekers en migranten die dit jaar overleden zijn onderweg naar Europa. Komende zaterdag worden de namen voorgelezen. Onder andere columnist Nynke de Jong en voorzitter Tjeerd van Bekkum van Culturele Hoofdstad doen daaraan mee. Verslaggever Andries Bakker was op de Nieuwestad in Leeuwarden. Daar wordt de lijst tentoongesteld.
© Lucas Kemper
'The List' is onderdeel van IepenUP en heeft onder andere ook in New York, Istanbul, Milaan en Berlijn gehangen. De lijst wordt ieder jaar bijgewerkt door UNITED for Intercultural Action. Dat is een Europees netwerk tegen nationalisme, racisme, fascisme, dat migranten, vluchtelingen en minderheden wil helpen.
Op de lijst staan de 35.397 slachtoffers en - voor zover bekend - hun naam, de plek waar ze vandaan komen en hoe, waar en wanneer ze zijn overleden.
Verslaggever Andries Bakker is op de Nieuwestad
Matthea de Jong van IepenUP heeft de lijst hierheen gehaald. "Ik vind het heel indrukwekkend om het zo in z'n geheel te zien hangen", zegt De Jong. "We hebben de lijst naar Leeuwarden gehaald, omdat IepenUP ook gaat over ingewikkelde vraagstukken in Europa. Het migratievraagstuk is een van de grotere thema's die nu spelen."

Humaner

"We hebben binnen het Culturele Hoofdstad-programma heel veel aandacht voor mensen die een nieuw leven opbouwen in Fryslân. Maar niet voor wat er zich afspeelt aan de buitengrens van Europa", vervolgt De Jong. "We hopen dat het mensen ertoe aanzet om na te denken over hoe dit probleem humaner kan worden aangepakt."
De lijst is tot 25 november te zien op de Nieuwestad.
Toeschouwers over de lijst met 35.000 vluchtelingen