Kijkmiddag bij vondst oude skeletten in Balk

Bij graafwerkzaamheden in Balk zijn al zo'n 80 skeletten gevonden. Belangstellenden konden woensdagmiddag het werk van de archeologen bekijken. De skeletten komen uit de periode van 1750 tot 1850.
© Omrop Fryslân, Geert van Tuinen
De skeletten werden gevonden bij werkzaamheden aan het Haskeplein. Voorafgaand aan de werkzaamheden was de gemeente al op de hoogte van de aanwezigheid van de oude begraafplaats in de buurt van het Haskeplein.
Toen de eerste skeletten werden gevonden, zijn direct archeologen ingeschakeld. Daarna zijn er nog meer skeletten gevonden.
© Omrop Fryslân, Geert van Tuinen

Kijkmiddag

Woensdagmiddag konden belangstellenden het werk van de archeologen bekijken. Zij kregen uitleg van archeoloog Michael Bot.
Bot kon vertellen wat ze tot nog toe hebben ontdekt. "We kunnen zien hoe oud de mensen gemiddeld werden, hoe lang ze werden, of er ziektes waren en of het mannen of vrouwen zijn. Wat we tot nu toe hebben gezien is dat ze allemaal volwassen zijn en rond 1.65 meter groot."
De skeletten die nu aan de oppervlakte zijn gekomen worden eruit gelicht en zullen worden onderzocht. Daarvoor hebben de archeologen nog anderhalve week de tijd.
De rest van de skeletten blijft onder de nieuwe straatklinkers van het Haskeplein in Balk liggen.
Geert van Tuinen in gesprek met acheoloog Michael Bot