Graffiti brengt grijze muren in Leeuwarden tot leven

Grijze muren in Leeuwarden krijgen kleur. Een vis met daaronder een konijnenkop en een krab. Die staan op de achtergevel van het voormalige Aegongebouw naast het station. Even verderop staat de remise van Arriva. Was die muur eerder niet om aan te zien, nu hebben de chauffeurs zicht op een vogel op een grijze achtergrond.
Writersblock
Een muur daarnaast is paars geverfd met daarop een groene vogel die een appel uit een hand eet. Het gaat om Writer's Block, een van de activiteiten die horen bij de afsluiting van LF2018 en de ReOpening van volgend jaar. Dan vindt in Leeuwarden een groot graffitifestival plaats.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Politicus en graffitiliefhebber

Graffiti is wat Serge Hollander al sinds zijn jonge jaren bezighoudt. In Leeuwarden is hij ook wel bekend als de fractievoorzitter van de plaatselijke VVD. Hollander is dol op de hiphopcultuur en alles eromheen, dus ook de graffiti. Hijzelf laat het bij het maken van schetsen in schriften. Maar het is een kunstvorm die hem altijd bezighoudt.

Plan voor graffitifestival ontstond op schoolplein

Dat geldt ook voor Peter Reen. Een man die in Leeuwarden onder andere podium Asteriks mede heeft opgezet en verantwoordelijk is voor het muziekprogramma van Welcome to the Village. Op het schoolplein waar ze wachtten op hun kinderen, raakten ze aan de praat. Onder andere over hun passie voor graffiti. Langzaamaan kreeg het plan vorm dat Leeuwarden een graffitifestival moest krijgen.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Israëlische soldaat aan het touwtjespringen in Haniasteeg

In de aanloop naar het festival vroeg de organisatie van LF2018 of ze ook niet een rol wilden spelen bij de afsluiting van het culturele jaar. Voor beide heren geen probleem en dus gingen ze aan de slag. Vele kunstenaars zijn naar Leeuwarden gehaald. Zo maakte de artiest Fake het werk Dance Dance Dance. Hij tekende een Palestijn en een Joodse kolonist die een soldaat laat touwtjespringen. Het stuk is te vinden in de Haniasteeg. Hollander: "Op deze locatie kiezen wij voor kunst met een boodschap. Zoals hier dus het stuk van Fake die vrede en liefde predikt."

Kinderen op rad van fortuin

Daar recht tegenover een kunstwerk gemaakt door de Maltese kunstenaar Twitch. Hij spoot een kind op een soort van 'draaiend rad van fortuin' omgeven door het grootkapitaal, vervuiling en oorlog.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Earth Crusher op gemeentehuis

Op een paar plaatsen in de stad wordt nu nog gewerkt aan graffiti. Zo gaan er binnenkort kunstenaars aan de slag bij stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Ze bespuiten daar een doek van ruim 30 bij 20 meter. Bij het gemeentehuis zijn twee Canadezen aan de slag. Het gaat om Earth Crusher en Five8 uit Montreal. Op de effen muur aan de kant van de Nieuwestad maken zij een grote Earth Crusher. Het kunstwerk wordt zo groot als het gebouw.
Op 18 november moeten alle graffitikunstwerken klaar zijn. Beide kunstenaars hebben er veel zin in: "We vinden het prachtig om in Leeuwarden te werken. Het mooiste is nog dat wijzelf hebben uitgevonden dat onze namen overeenkomen met alles waar het in Leeuwarden het afgelopen jaar om draaide: Culturele Hoofdstad. Five8 staat voor 058, het kengetal van Leeuwarden. De afkorting van Earth Crusher is EC, European Capital. Wow wat een toeval."