Omropman Koos Wieling neemt afscheid: "Ik heb een prachtige tijd gehad"

Koos Wieling neemt na 27 jaar afscheid van het werk als sportverslaggever bij Omrop Fryslân. Zijn laatste klus was afgelopen weekeinde in Thialf bij het schaatsen, de kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker. Geert Kuiper, speaker in Thialf, nam even de tijd om Koos te bedanken en alle goeds toe te wensen. Het publiek begon spontaan te applaudisseren. Want iedereen kent de stem van Koos en op de sportvelden en in de sporthallen herkennen ze ook zijn gezicht.
Koos Wieling © www.orange-pictures.nl

Reacties vanuit de hele wereld

Vanuit de hele wereld komen reacties. Wielrenner Lieuwe Westra reageert vanuit Australië, de voormalige perschef van SC Heerenveen doet dat vanuit Sri Lanka. Schaatser Jorrit Bergsma nam zondag even plaats naast Koos in Thialf. Collegae en oud-collegae sturen hem een appje, collegae van de Leeuwarder Courant doen dat ook. Ook Harm de Wagt, oud voorzitter van ONS , laat iets van zich horen.
Oud-voetballer Ronnie Pander verwoordt het zo: Koos Wieling bedankt. Bedankt voor de fijne stem op de radio. De kundige informatie, de fijne verslaggeving van welke sport dan ook. Met passie voor de sport, het geluk uitstralend dat je deze mooie baan mocht hebben. Waar mogelijk licht kritisch in interviews, maar altijd zeer respectabel. Fijn om als mede-sportliefhebber mee te werken. Nogmaals dank en geniet van een mooi pensioen.
Het raakt Koos, maar hij vindt alle aandacht ook wat te veel eer. "Zelf zit ik niet op Facebook en Twitter, maar wat daar voorbijkomt, krijg ik doorgestuurd. Het doet je wel wat. Dat mensen je waarderen om je werk, dat is mooi."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets

"Het was wel spannend, maar ik heb ja gezegd"

"In 1991 ben ik begonnen als freelancer. Ik werd gebeld door Eelke Lok, hij wilde met mij in gesprek, want de Omrop kreeg meer zendtijd. Ik stond voor de klas in Reduzum en kon voorzitter worden van de Friese afdeling van de KNKV, een korfbalbond. Ik korfbalde zelf ook, want in Reduzum kon je niet voetballen, dat is een echt korfbaldorp. Het was een droom die uitkwam. Als speler was ik wel eens geïnterviewd door Sjouke Lousma en toen dacht ik: dat kan ik zelf ook wel. Het was wel spannend, maar ik heb ja gezegd."
Koos Wieling yn 2017 by de maraton op natueriis yn Noordlaren © www.orange-pictures.nl

"Alles kon"

In 1996 maakte hij de overstap en hij heeft er nooit spijt van gehad. "Er kwam een vacature. We kregen de rubriek sport tussen de middag. Dat was nog op de Groeneweg in Leeuwarden, het was een klein clubje. Zo ben ik erin gerold, mooi eropuit. Het was een mooie tijd, alles kon. Ik ben wel met de auto naar het schaatsen in Collalbo en Inzell geweest, maar heb ook verslag gedaan van het NK op natuurijs. Ik mocht zo'n 35 keer met SC Heerenveen mee naar het buitenland, inclusief de Champions League. Het was intensief, maar het was een prachtige tijd."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Koos was ook bij de Elfstedentocht en heeft veel verslag van het wielrennen gedaan. "Met een chauffeur ging ik op pad met de POTS. Met die auto kon je zelf verbindingen maken."

Zelfs naar Zuid-Korea?

Ook van de Friese sporten als het fierljeppen, skûtsjesilen en natuurlijk het kaatsen op de PC deed hij verslag. Hij was zelf bij de laatste Olympische Spelen in Pyeongchang, of toch niet.
"Er kwamen boze mailtjes over, dat was toch veel te duur voor de Omrop om helemaal naar Zuid-Korea te vliegen. Maar ze haalden mij en verslaggever Bert Maalderink door elkaar, die heeft net zo'n kale kop als ik. Ik zat gewoon bij de Omrop, in de bezemkast, een kleine radiostudio, om commentaar te geven bij de beelden van de NOS."
Ook bij de Spelen in Sotsji deed hij op die manier verslag van het schaatsen. Hij weet het nog goed, toen versloeg Jorrit Sven op de tien kilometer.

Mooiste werk van de wereld

"Ik had het mooiste werk van de wereld. We keken niet naar de uren, of we dertig, veertig of vijftig uren werkten; het werk moest worden gedaan. Vandaag de dag is dat anders, nu moeten we als boekhouder de uren bijhouden. En er kan veel minder." Dat er minder ruimte voor de sport is, doet hem pijn.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets

Hoe was de laatste dag?

"Die was vrij gewoon, ik was bezig, zoals altijd, met de sportplanning voor de komende weken. En toen kwamen ineens allerlei mensen bij elkaar en die stonden er voor mij. Toen ben ik toegesproken en kreeg ik cadeaus en moest ik zelf ook iets zeggen. Dat was wel mooi."
In zijn laatste mail schreef hij: Het gaat jullie allemaal goed en ik kom nog wel eens langs.

En wat is nu het plan?

"Het zal wel omschakelen zijn, maar ik heb een lijstje gemaakt van dingen die ik kan doen. Maar de sport in Fryslân is nog lang niet van mij af. Ik kom overal nog, want het is liefde. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt en wat is er nu mooier dan dat. En wanneer er een Elfstedentocht komt, dan zal de Omrop mij vast bellen en dan kom ik ook."
De laatste twee jaar deed hij verslag van het IFKS-skûtsjesilen. "Wanneer geen een opvolger vinden, kan het best zijn dat ik daar weer een keer instap."
Koos Wieling over zijn afscheid in Weistra op Wei
© Omrop Fryslân

Schoolmeester

Wat minder bekend bij het grote publiek, of misschien helemaal niet, is dat Koos Wieling de laatste jaren twee keer per week 's ochtends om zes uur op de Omrop was, als internetredacteur. Want naast zijn liefde voor de sport, is zijn liefde voor de Friese taal groot.
Als geweten van de Omrop liep hij met een foutenbriefje bij collegae langs om uit te leggen hoe ze beter Fries konden schrijven. "Dat is de schoolmeester in mij."