Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren in Dokkum in weekeinde Sinterklaasintochten

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft aangekondigd in het weekeinde van 17 en 18 november te gaan demonstreren op meerdere locaties in Nederland, waaronder Dokkum en Leeuwarden. In dat weekeinde zijn in heel Nederland Sinterklaasintochten.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De groep heeft het jaar 2018 benoemd tot 'Het jaar van de solidariteit' en wil daarom in achttien gemeenten in actie komen tegen de karikatuur van Zwarte Piet.
Volgens de actiegroep staan steeds meer Nederlanders open voor verandering en een ' racismevrij kinderfeest'. De protesten bij Sinterklaasintochten blijven een effectief middel om de dialoog op gang te brengen, schrijft de groep op de eigen website. De groep is van plan vreedzaam te demonstreren, zonder geweld, provocatie of agressie.
Mensen die willen meedoen aan de demonstraties kunnen zich aanmelden op de website van KOZP of via de evenementen op hun Facebooksite.
© ANP

Nog geen officiële aanvraag

De gemeenten Leeuwarden en Dongeradeel hebben nog geen officiële aanvraag gekregen van Kick Out Zwarte Piet over de demonstraties. Tot die tijd willen ze ook niet ingaan op de plannen van de actiegroep.
Kick Out Zwarte Piet schrijft zelf dat ze in overleg met de lokale demonstranten de gemeenten op de hoogte zullen brengen. Dan kunnen ze daarna afspraken maken met de burgemeesters en de politie over hoe het protest veilig kan verlopen.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Vorig jaar tegengehouden

Vorig jaar werden anti-Zwarte Piet-demonstranten tegengehouden op de snelweg A7 bij Joure. Een groep Friezen wilde niet dat KOZP bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum zou gaan protesteren. De blokkeerders moesten onlangs voor de rechter verschijnen.