Houtmuseum IJlst wil samenwerken met molen De Rat

Het nieuwe Houtmuseum in IJlst wil graag zo gauw mogelijk samenwerken met houtzaagmolen De Rat. Volgens het bestuur van het museum zouden beide toeristische instellingen elkaar kunnen versterken.
Houtmuseum Drylts wol gearwurkje mei mûne De Rat

Beetje raar

Voorzitter Piet Hoogeveen van het Houtmuseum: "De toeristen die hier komen, vinden het raar dat ze bij ons geen kaartje kunnen kopen voor de molen of een combinatie. En zelf vind ik dat eigenlijk ook." De gebouwen staan naast elkaar en volgens Hoogeveen denkt iedereen nu al dat ze bij elkaar horen, maar dat is niet zo.

Wel of geen goed idee

Het idee voor het Houtmuseum kwam oorspronkelijk bij het bestuur van houtzaagmolen De Rat vandaan. Maar nadat het besluit was genomen om het museum te bouwen, ontstond er discussie of het wel zo'n goed idee was.

Verschillende doelen

De houtzaagmolen is een monument en heeft als eerste prioriteit het in stand houden van de molen. Het nieuwe museum heeft als doel zo veel mogelijk toeristen te trekken. Het is financieel afhankelijk van het aantal toeristen dat binnenkomt. En als dat er niet genoeg zijn, dan zou dat ook gevolgen kunnen hebben voor de financiën van de molen.

Gedoe

Het zorgde voor zo veel gedoe binnen de organisatie dat werd besloten dat de houtzaagmolen los moest komen te staan van het nieuw te bouwen museum. Wel zou het museum nog gebouwd worden met hout dat gekocht zou worden van De Rat, maar ook dat plan ging op het laatste moment niet door.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Met hulp van de gemeente kwam dat museum er toch. In november vorig jaar werd het gebouw opgeleverd en in april gingen de deuren voor het eerst open.

"Het kan beter"

In het eerste jaar kwamen er zo'n vierduizend mensen bij het museum over de vloer. Een redelijk aantal voor het eerste jaar, maar het kan beter vindt Hoogeveen: "Volgens mij kunnen de molen en het museum elkaar versterken, door bijvoorbeeld combinatiekaartjes aan te bieden. Maar ook inhoudelijk zouden we kunnen samenwerken", zegt Hoogeveen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Museum nog niet op orde

Bij de houtzaagmolen staan ze open voor de samenwerking, maar dan moet er wel iets veranderen, zegt molenaar Simon Jellema. "Volgens ons hebben ze het museum nog niet bepaald op orde. Zo is voor mensen die naar IJlst komen niet echt duidelijk wat het museum nu precies is. Bovendien zijn ze vaak dicht en is de expositie niet goed genoeg. Er zit nog niet echt een duidelijk verhaal in", vertelt Jellema.

Ophef door miscommunicatie

Volgens de molenaar is het van begin af aan misgegaan in de communicatie tussen beide besturen. Dat heeft gezorgd voor veel ophef en irritatie. Jellema: "Er worden verwachtingen geschept, die niet waargemaakt worden. Dat was bijvoorbeeld zo met de bouw. Dat zou gebeuren met het hout dat van De Rat kwam. Dat dit uiteindelijk niet is gebeurd, vinden we nog altijd vervelend."

Begin volgend jaar praten

Toch heeft de houtzaagmolen volgens Jellema altijd opengestaan voor een samenwerking en dat is nog steeds zo. "Maar we tillen het wel even over dit jaar heen. Begin volgend jaar zullen we praten."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Hoogeveen geeft toe dat er nog wel wat valt te verbeteren in het museum. Zo is het verhaal van het museum nog niet in orde. "We moesten heel snel, omdat we open wilden zijn voordat de fontein officieel werd geopend. Dat was in april en daarom staat alles nu nog wat lukraak in de vitrines. Dat moet nog anders, maar daar zijn we druk mee bezig."

Druk jaar door de fontein

De fontein staat naast houtzaagmolen De Rat en naast het museum. Het heeft voor beide instellingen voor een extra druk jaar gezorgd. Zo kwamen maar liefst achtduizend mensen naar De Rat.
Het museum moest het met de helft minder doen, maar volgens Hoogeveen is dat logisch omdat ze nog maar net zijn begonnen. "Maar als we samenwerken, ben ik er zeker van dat we er nog meer uit kunnen halen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga