Burgemeester Ferd Crone: "In kalk en cement: het stadion zal er komen"

"Ik ben blij dat het nu is opgelost." Dat zei burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden over de onderhandelingen tussen de gemeente en Friese Poort over de ruimte in het nieuwe Cambuur-stadion. De school gaat toch ruimte huren.
Ferd Crone © Omrop Fryslân
Dit zegt burgemeester Ferd Crone over het nieuws
Er is witte rook.
"Ja, dat is helemaal waar. Dit is een complex project waar we al jaren mee bezig zijn. Je komt af en toe een hobbel tegen en daar gaan we nu overheen. Dit was een vervelende hobbel, omdat we allemaal weinig tijd meer hebben. Nu kan alles naar de provincie, de gemeenteraad en ook de particuliere partijen zijn de laatste loodjes aan het afronden."
Waar ging het mis?
"Er is altijd discussie over dingen als je onderhandelt. Je hebt een meningsverschil en je begint vanuit een verschillende positie. Maar ik ben blij dat het nu is opgelost."
De kosten voor tijdelijke huisvesting worden verrekend in de businesscase?
"Dat hebben we ook steeds gezegd: de Friese Poort moet er niet onder te lijden hebben als het vertraagd wordt. Ze hebben tijdelijke huisvesting nodig en dat is in de businesscase opgelost."
Boargemaster Ferd Crone oer it nije Cambuurstadion
Wat hebben jullie nu geleerd van het proces? Dat alles op papier moet?
"Ook dan krijg je achteraf wel discussie over een zinnetje dat is vergeten. Ik loop lang genoeg mee in bestuurlijk leven in Nederland en het is altijd moeilijk om achteraf precies te zeggen 'ja maar jij zei toen dit en ik heb dat anders geïnterpreteerd. Dat hoort erbij en het eindresultaat is prima. We kunnen grote stappen vooruit zetten."
Hoe solide is dit?
"Alles is net zo solide tot het tegendeel blijkt. Ik ga er niet vanuit dat er weer tegenvallers zijn, maar je weet maar nooit. Dit zijn grote projecten. Kijk eens hoe lang ze in andere landen - en ook Nederland - doen over grote bouwprojecten. Het is ook heel logisch dat het lang duurt. Ik ben heel blij dat het gisteravond (toen was er overleg tussen de partijen, red.) is afgerond."
In kalk en cement?
"Het is nu klaar, we gaan het regelen. In kalk en cement: het stadion zal er komen. Tijdelijke huisvesting doe je omdat er daarna iets mooiers komt. Dat is heel duidelijk, Friese Poort komt in het Cambuur-stadion."