Verdachte (39) moord Sprott ontkent: "Ik heb hem niet vermoord"

De Leeuwarder, die wordt verdacht van de moord op Ursel Sprott vorig jaar oktober, ontkent. De 39-jarige man zei vrijdag in de rechtbank dat hij het lichaam van Sprott heeft gevonden bij de Grote Kerk. Het 35-jarige slachtoffer dat werd neergestoken, was toen al niet meer te redden. "Ik heb het niet gedaan. Ik vind het ook heel erg wat er is gebeurd", zegt de verdachte.
© Kappers Media
De verdachte en het slachtoffer konden elkaar al langer. De verdachte kocht geregeld cocaïne bij Sprott. Volgens de Leeuwarder hadden de twee geen ruzie. "Wel hebben we een keer gedoe gehad over de kwaliteit van de coke die hij verkocht. Dat was troep, rattengif. Maar ruzie nee, dat hebben we niet gehad. Ook die avond niet."

Discussie

Op de middag van 10 oktober hebben slachtoffer en verdachte een discussie over een schuld van de verdachte. "Maar ik ben geen wanbetaler en Sprott schilderde mij zo af. Toen heb ik hem weggestuurd."
's Avonds als de Leeuwarder bij Sprott komt, lost hij de schuld af met een ring. "En die is veel meer waard dan de 40 euro die ik schuldig was. Toen kreeg ik een bolletje cocaïne."
© Kappers Media
Na de aankoop van de cocaïne verlaat de verdachte de woning. "Ik liep daar met mijn hond en rookte nog een shaggie in de Prinsentuin. Even later liep ik terug en zag ik een lichaam liggen. Ik ben ik ernaar toe gelopen. Ik zag dat het Sprott was. Ik draaide zijn lichaam om. Ik schrok en raakte in paniek en ben daarom weggelopen."
Volgens het Openbaar Ministerie klopt dit verhaal niet.

"Ik heb hem niet gedood"

De moeder van het slachtoffer, die ook in de zaal was, pikte het verhaal niet. "Spreek toch de waarheid, het gaat om mijn zoon!" En dan reagearret de Ljouwerter. "Ik spreek de waarheid. Ik heb hem niet gedood."
Diverse getuigen zeggen dat ze verdachte en slachtoffer 's avonds samen hebben gezien. Een van hen hoorde een man schelden. "Kankerlijer, teringlijer."

Bloedspetters

De verdachte had bloedspetters op zijn kleding. Volgens onderzoekers van het NFI past dat bij het scenario dat de Leeuwarder Sprott met een mes heeft gestoken.