Leeuwarden krijgt miljoenencompensatie van het Rijk voor WMO en jeugdzorg

Leeuwarden krijgt een uitkering van bijna 21 miljoen euro uit de speciale stroppenpot om tekorten op het sociaal domein te dekken. Leeuwarden krijgt op één na het meeste geld van alle gemeenten. Dat heeft de VNG, de vereniging van Nederlandse gemeenten, donderdag bekendgemaakt. In de stroppenpot zit 200 miljoen euro.
Âldereinsoarch © Shutterstock.com
Vier andere Friese gemeentes krijgen ook een bijdrage uit de pot. Het gaat om Weststellingwerf, Opsterland, Ooststellingwerf en Tytsjerksteradiel. Achtkarspelen had ook een aanvraag gedaan maar krijgt niets.
De gemeentes zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor zaken als de WMO, de jeugdzorg en werk en inkomen. Het gaat om taken die ze hebben overgenomen van het Rijk. Omdat gemeentes dit soort werk goedkoper kunnen doen, is de bijdrage van de overheid omlaag gegaan. Vooral bij de gemeente Leeuwarden zorgde dat voor grote tekorten. Voor volgend jaar moet er 14 miljoen euro worden bezuinigd.
Veel gemeentes in Nederland hebben dezelfde problemen. Zij hebben allemaal een aanvraag gedaan uit de 'stroppenpot'. Uiteindelijk is de aanvraag van 77 gemeentes toegekend.
Burgemeester Ferd Crone over het extra geld

Wat krijgen de Friese gemeentes?

De gemeente Leeuwarden 20.905.963,13 euro.
De gemeente Tytsjerksteradiel 695.677,18 euro.
De gemeente Ooststellingwerf 357.691,50 euro.
De gemeente Opsterland 848.226,76 euro.
De gemeente Weststellingwerf 417.567,94 euro.