Laatste bewoners Ronald McDonaldhuis Leeuwarden: Wij hebben hier de rust gevonden

Honderden ouders konden er in lastige tijden even tot rust komen. Het Ronald McDonaldhuis in Leeuwarden is een plek waar vaders en moeders liever niet willen zijn, maar toch heeft het veel mensen geholpen. Na veertien jaar sluit het huis z'n deuren. En Richard en Kimberly zijn de laatste bewoners: "Wij hebben een paar roerige weken achter de rug, maar wij hebben wel de rust kunnen vinden in het Ronald McDonaldhuis."
lange repo lêste bewenners Ronald MC Donaldhûs

Daan en Sven

Richard en Kimberly zijn op 4 oktober vader en moeder geworden van tweeling Daan en Sven. De jongetjes zijn twee maanden te vroeg geboren. Richard: "Kimberly was pas eind november uitgerekend, maar uit een echo in september bleek het niet goed te gaan." Kimberly werd opgenomen in het ziekenhuis in Groningen. Het zag er lange tijd goed uit."
"Ineens ging het heel snel achteruit met haar en de kinderen. Op een bepaald moment zijn ze echt in levensgevaar geweest. Daarom is er met spoed een keizersnede gedaan."

Van belang

Toen de jongetjes waren geboren, knapte zowel moeder als de kinderen ook weer heel snel op. Daan mocht een dag later al terug naar het Leeuwarder ziekenhuis. Sven en z'n moeder volgden drie dagen later. Nu liggen beide kinderen op de couveuseafdeling en is Kimberly in het Ronald McDonaldhuis.
"Voor ons is het huis echt van belang geweest. Kimberly kan nu op ieder moment van de dag naar de tweeling toe om de kinderen te zien. En ik kan vanuit hier op mijn werk komen. Het maakt het allemaal zoveel makkelijker."
© Omrop Fryslan, Onno Falkena

Acht kamers

In 2004 werd het Friese Ronald McDonaldhuis geopend. Er staan bedden klaar in acht verschillende kamers. De verwachtingen waren hoog en ze lijken uit te komen. Er is vraag naar overnachtingsmogelijkheden voor ouders van zieke kinderen.
In 2009 was er taart voor de vrijwilligers om te vieren dat het zo'n succes is. Maar op dit moment worden zieke kinderen steeds vaker opgenomen in de ziekenhuizen van Groningen, Zwolle en zelfs Utrecht. Daardoor neemt het aantal overnachtingen sterk af en komen er veel kamers leeg te staan.

Eilanden

De leegstand is lange tijd opgelost door eilandbewoners. "Zij kwamen erachter dat we kamers over hadden en toen kwam de vraag of de eilanders hier konden slapen", zegt Winferd Madlener, bestuursvoorzitter van het huis in Leeuwarden. Hij vertelt dat het wel tegen de officiële regels van het Ronald McDonaldsfonds inging, maar het was een prima oplossing voor het probleem.
Nu het huis gaat sluiten, is er onrust bij eilandbewoners. Maaike Duursma van Terschelling heeft donderdag een petitie opgezet. Zij heeft in 2016 zelf ook vier weken in het huis gezeten toen ze een tweeling kreeg. "Het Ronald McDonaldhuis in Friesland wordt met name door eilanders wekelijks bezet, die partners zijn van langdurig zieke geliefden. Het is niet de doelgroep, maar daarom niet minder belangrijk."
Repo eilanners

Andere opties

Het MCL geeft aan dat ouders straks twee opties hebben. Bij de kinderafdeling kan één ouder bij het kind slapen, het zogenoemde 'rooming in'. En voor de couveuseafdeling is op dit moment geen mogelijkheid. Maar er wordt hard gewerkt aan twee logeerkamers voor ouders. Volgens Duursma is dat niet goed genoeg, een kamer buiten het ziekenhuis zou pas echt het verschil maken.
"Rooming in klinkt misschien mooi, maar niet voor een langdurig verblijf. Je houdt het niet vol als je dag in dag uit in het ziekenhuis moet wonen. En voor ons als eilandbewoners is dit straks wel de enige optie."

Samenwerking tussen eilanders en ziekenhuis

Duursma is druk bezig met samenwerking tussen de eilanden. "Ik heb nu veel fracties van Terschelling gesproken die achter mij staan. En we hebben met gemeentes van andere eilanden bij elkaar gezeten. Ze staan allemaal achter me."
Het mooiste zou volgens Duursma zijn dat het MCL het gebouw van het Ronald McDonaldhuis koopt en daar een plek maakt waar de eilanders terechtkunnen. "We zijn echt op zoek naar een samenwerking. Er moet toch wat mogelijk zijn?"