Rechtszaak tegen Thialf-schutter aangehouden

De rechtszaak over het schietincident bij het ijsstadion Thialf, op 7 januari vorig jaar op het parkeerterrein van het stadion is aangehouden. Volgens de verdediging moest de zaak niet-ontvankelijk worden verklaard. De zaak begon al met een uur vertraging, omdat de geluidsinstallatie niet in orde was.
Sjitpartij by Thialf © Camjo Media
Directeur Bert Jonker van ingenieursbureau Clafis raakte bij het incident gewond aan zijn hand. De 58-jarige verdachte werd later aangehouden in Spanje. In april van dit jaar kon de zaak niet verdergaan, omdat er opnieuw een rechtshulpverzoek moest worden ingediend in Spanje.

Meerdere keren onderbroken

Slachtoffer Bert Jonker was aanwezig bij de rechtszaak. De verdachte moest voorkomen voor poging tot moord en voor bedreiging en afpersing. Advocaat Tim Vis van de verdachte vond dat zijn cliënt niet mocht worden vervolgd, omdat er volgens hem niet volgens de Overleveringswet is gehandeld. De verdachte is in juli aangehouden bij Barcelona en overgeleverd aan Nederland.
Volgens de advocaat moet Spanje toestemming geven aan het Openbaar Ministerie om te vervolgen, maar het is niet duidelijk of dat is gebeurd. "Het is niet vast te stellen", zegt Vis. De zaak werd tijdelijk stilgelegd.
Bert Jonker © Omrop Fryslân

"Heel vervelend deze vertraging."

Na de onderbreking ging de zaak verder. Advocaat Anker van Bert Jonker vindt het teleurstellend. "We hebben te maken met een slachtoffer dat speciaal voor deze zaak uit Amerika is gekomen. Die lijdt eronder dat de zaak alweer niet wordt behandeld", zei Anker. Officier van justitie Jepkema bood zijn excuses aan. "Heel vervelend deze vertraging."
Wanneer de zaak weer verdergaat, is nog niet bekend.
Rjochtsaak tsjin Thialf-skutter oanhâlden
Auke Zeldenrust in gesprek met advocaat Tim Vis van de verdachte en met advocaat Hans Anker van Bert Jonker