Grote Aldi en zonnepark op terrein De Centrale in Leeuwarden

Winkelpark De Centrale in Leeuwarden wordt de komende paar jaar met 10.000 vierkante meter uitgebreid. Sportzaak Decathlon wordt groter en supermarktketen Aldi wil er een winkel van 1.800 vierkante meter bouwen. Dit alles staat in de plannen die projectontwikkelaar KB Wonen naar de gemeenteraad heeft gestuurd.
Artistike ympresje fan it winkelsintrum © KB Wonen
De uitbreiding moet De Centrale het aanzien van een modern winkelcentrum geven. Op een deel van de nieuwbouw komt een parkeergarage voor bijna 700 auto's. Op andere daken wordt een zonnepark aangelegd dat 1 megawatt aan vermogen moet opbrengen. Winkels zoals de Mediamarkt worden daarmee voorzien van duurzame energie.
Grote supermarkt bij De Centrale
Een belangrijke plaats in de nieuwbouw is voor supermarkt Aldi. Die zit nu nog aan het Cambuurplein in Leeuwarden, maar wil de nieuwste winkelformule uitrollen bij De Centrale. De nieuwe vestiging moet de concurrentie aangaan met de grote Lidl aan de zuidkant van Leeuwarden en de Albert Heijn XL in de stad.
Artistike ympresje fan it winkelsintrum © KB Wonen
Volgens de directie van het winkelpark is een grote supermarkt daar geen bedreiging voor het winkelaanbod in de binnenstad. In het bestemmingsplan is al geregeld dat er meer ruimte is voor winkels. De directie dringt er verder op aan dat de gemeenteraad overal in de stad dezelfde regels aanhoudt. Daarmee wordt gedoeld op de plannen die er liggen voor de ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion in het WTC-gebied. Daar moet ook een grote supermarkt komen. Volgens de directie moet het ene project niet de voorkeur krijgen boven het andere. Met name omdat de belangen in het WTC-gebied voor de gemeente misschien wel groter zijn dan op de locatie van De Centrale.
"Horeca past goed bij zo'n winkelgebied"
Er moet ook ruimte komen voor grootschalige horeca op het terrein. Dat past alleen nu niet in het bestemmingsplan. Toch vindt de directie dat zo'n functie wel goed zou passen bij een goed winkelklimaat. De schep voor de uitbreiding moet volgende week de grond in. In 2020 moet De Centrale klaar zijn.