UPDATE: Scheepswerf Barkmeijer Stroobos is failliet; curator benoemd

Scheepswerf Barkmeijer Stroobos is failliet verklaard. Het bedrijf heeft eerder op de dag het faillissement aangevraagd. Inmiddels heeft de rechtbank in Groningen het faillissement uitgesproken en een curator toegewezen. Bij het bedrijf werken 150 mensen. Het personeel is dinsdagmiddag om twaalf uur ingelicht. Er zijn geldproblemen bij de scheepswerf.
Waarschijnlijk wordt uiterlijk woensdagmorgen een curator benoemd. Het werk bij de scheepswerf gaat voorlopig gewoon door.
Barkmeijer haalde begin vorig jaar nog een order van 70 miljoen euro binnen voor de bouw van twee schepen voor een Brits baggerbedrijf. De scheepswerf bestaat al bijna 170 jaar.
© Barkmeijer
"We wisten dat de situatie niet fantastisch was, maar dit komt voor ons als verrassing", zegt CNV-bestuurder Sijtze de Bruine. Het werk bij de scheepswerf gaat voorlopig gewoon door. Er is ook nog genoeg werk, volgens De Bruine.
"Nog drie schepen zijn in behandeling en eentje in voorbereiding. Daarom werkt deze stap van faillissementsaanvraag toch bevreemdend. Maar onvermijdelijk kennelijk, want de Rabobank heeft de geldkraan dichtgedraaid."
Sijtze de Bruine van vakbond CNV

Curator

Naast de 150 medewerkers, werkten er ook 30 uitzendkrachten. Die zijn dinsdag al naar huis gestuurd. "Dit is een klap voor de sector. De volgende stap is dat we zo snel mogelijk een bijeenkomst voor de medewerkers organiseren en hen bijstaan."
Er is inmiddels een curator benoemd, meldt Dagblad van het Noorden. Dat is Marco Kalmijn.