De puzzel van de Dokkumer ijsfontein: "Het is one hell of a job!"
Het jaar van Culturele Hoofdstad 2018 zit er bijna op, en nog steeds is er geen fontein in Dokkum. Het is de bedoeling dat de ijsfontein van de Nederlandse kunstenaar Birthe Leemeijer zowel 's winters als 's zomers ijs produceert. Dit is technisch ingewikkeld en daarom is er meer tijd nodig voor het maken van de fontein.

Niet alleen de techniek heeft voor vertraging gezorgd voor de Dokkumer fontein. In december 2017 werd het werk aan de ijsfontein al een aantal weken stilgelegd door de rechter. Een ondernemer aan de Dokkumer Markt had de rechter gevraagd om het werk stil te leggen, omdat er onenigheid was over de herinrichting van het plein en de komst van de ijsfontein.
Maar momenteel staan alle lichten op groen, en kan er zo langzamerhand worden gewerkt aan de laatste Friese stadsfontein. Dit gebeurt in de loodsen van de Mannen van Staal in Leeuwarden. "Wij hebben nu alleen de mal klaar, maar als wij een paar weken verder zijn dan lijkt het al heel anders", vertelt Theunis Bakker, een van de mannen die betrokken is bij het maken van de ijsfontein.
De puzzel van de Dokkumer ijsfontein: "Het is one hell of a job!"
Koper is het antwoord
De fontein zou met beton worden omkleed, maar dat gaat nu niet meer door. "Er is gebleken, dat beton teveel energie kost", legt Bakker uit. "Als je een vrij dik sculptuur hebt, dan gaat daar teveel energie in zitten en blijft er niets meer over om ijs van te maken." Daarom is er nu gekozen voor een koperen constructie. "Iedereen weet dat koper goed kan geleiden. Daar was de kunstenares meteen enthousiast over, en ook omdat de kleur van koper haar wel aanstond."
Nadat de keus voor koper was gemaakt, werd er eerst een proefmodel gemaakt, om te zien hoeveel energie het kost om ijs te vormen en de sculptuur te koelen. Daar is uiteindelijk uitgekomen dat het kunstwerk inderdaad in koper gemaakt kon worden.

Maar daarmee is de fontein nog niet zo 1, 2, 3 gemaakt. "Zo'n groot werkstuk van koper hebben wij sowieso nog nooit gemaakt", vertelt Bakker. "En deze dubbelgevormde platen (ze zijn bol en hol), dat hebben wij nog nooit gedaan. En daar komt het lassen van koper nog bij, dat is ook nieuw voor ons." Bakker geeft daarna een krachtige samenvatting van de klus: "Het is one hell of a job!"
Stappen maken
De kunstenares komt zo nu en dan langs, maar het is niet zo dat ze iedere dag op de stoep staat om de werklui te controleren. "Ze is zeer enthousiast, en ze vindt het geweldig dat er nu eindelijk actie is!" Het wordt nu echter een strijd om de fontein nog 'op tijd' af te krijgen.