Escher op reis trekt 256.450 bezoekers; record voor Fries Museum

Met 256.450 bezoekers is 'Escher op reis' de best bezochte tentoonstelling ooit in het Fries Museum. Het oude record was de expositie met werk van Alma-Tadema, die 158.000 bezoekers trok.
'Relativiteit', houtsnede út 1953 © www.mcescher.nl
Museumdirecteur Kris Callens over het succes: "Dit hadden we niet verwacht." Eerst werden 120.000 bezoekers verwacht. Maar alleen de laatste week kwamen er al 15.000 bezoekers. Voor het publiek ging de deur zondagavond om 18.30 uur dicht.
"Daarna konden alle medewerkers en 200 vrijwilligers afscheid nemen. Ze kregen de kans de tentoonstelling nog één keer te bekijken en onder het genot van een glas en een hapje bedankten we zo de inzet van iedereen, voor en achter de schermen."
M.C. Escher © Omrop Fryslân

Dichte deur

Door de drukte stonden de laatste weken weleens boze mensen voor de deur, die er niet meer naar binnen konden. "We hebben het aantal boze mensen tot een minimum weten te beperken. We hadden een aantal kaarten achtergehouden die we ter plekke nog verkochten. We vinden het belangrijk dat mensen die betaald hebben waar voor hun geld krijgen en ten volle kunnen genieten. We willen dat mensen na hun bezoek hier weer terugkomen. Het gaat om de balans tussen het aantal bezoekers en de kwaliteit van het bezoek."

Kwetsbare prenten

De tentoonstelling langer laten staan, was niet aan de orde. "De prenten konden niet langer hangen. Nu hebben we zelfs van sommige werken een tweede exemplaar opgehangen na drie maanden. Werk op papier is kwetsbaar, als je dat langer dan drie maanden ophangt, zakt het door. Het kan dus niet te lang aan de muur hangen."

Waardering

Het publiek waardeerde de tentoonstelling met gemiddeld een 8,4. Van de bezoekers kwam 96% speciaal voor Escher naar het museum. Van de bezoekers kwam 22% uit Fryslân, 10% uit het buitenland en 68% uit de rest van Nederland.
Voor net iets meer dan de helft was dit bezoek het eerste aan het Fries Museum.
De audiotour is door 71.000 bezoekers beluisterd. En in de Escherstudio, de nagebouwde werkplek in Rome, maakten 8.212 bezoekers een digitale houtsnede en 41.166 bezoekers maakten een selfie naar voorbeeld van het werk Hand met spiegelende bol (1935).
© Fries Museum

Rembrandt

De volgende tentoonstelling staat al weer voor de deur: Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. "De banier aan de gevel en in de hal hangt al. Dat wordt ook weer bijzonder, met 29 werken van Rembrandt en zo'n 200 werken uit de eigen collectie, sommige zijn speciaal gerestaureerd, en uit andere collecties die het verhaal vertellen van de schilder Rembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia Uylenburgh en het societyhuwelijk in de zeventiende eeuw. Daar is ook het portret van Saskia bij, dat na 268 jaar weer in Nederland te zien is."

Uurblokken

Bij de nieuwe tentoonstelling werkt het museum weer met uurblokken. "We willen dat een zo groot mogelijk aantal mensen begrensd kan genieten. We kunnen per week niet meer mensen kwijt dan bij Escher.
De tentoonstelling opent 24 november en duurt tot en met 17 maart 2019.
Bezoekers van de Escher-tentoonstelling besteedden meer dan acht miljoen in Leeuwarden aan tickets, voedsel, drinken, overnachten, winkelen en overige activiteiten. De tentoonstelling zorgde voor meer dan 53.000 overnachtingen in de stad.
Meer dan 7.300 leerlingen bezochten de tentoonstelling en nog eens 3.100 leerlingen kregen gastlessen over Escher op school.
Museumdirecteur Kris Callens