Faillissement Stint heeft grote gevolgen voor Friese kinderdagverblijven

De producent van de kinderbakfiets Stint vraagt maandag het faillissement aan. Een Stintbakfiets was betrokken bij een ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. Daardoor mag de bakfiets niet meer gebruikt worden, stelde de minister. Dat heeft grote gevolgen voor diverse kinderdagverblijven in Friesland.
Fallisemint Stint hat grutte gefolgen foar Fryske bernedeiferbliuwen
In Heerenveen heeft het Stint-verbod grote gevolgen voor Hanny van Lune van kinderdagverblijf De Torteltuin. "We moeten naar structurele oplossingen gaan zoeken. Maar er zijn niet zo veel alternatieven. Meer busjes aanschaffen lijkt de enige oplossingen. We haalden de kinderen altijd uit school met de bakfiets, maar doen dat nu met busjes en lopend. Auto's rijden veel vaker heen en weer. Dat is niet ideaal. Mijn hele bedrijf is gericht op de Stint. We zijn bewust een groene BSO, waar de Stint belangrijk onderdeel van is."
© ANP Foto

Financiële gevolgen

Ook zijn er grote financiële gevolgen. Van Lune: "We huren nu twee busjes. Dat kost ons honderden euro's per week. Maar denk ook aan extra personeel. Ook daarmee zijn we iedere week duurder uit." Van Lune verwacht dat dit kleine organisaties wel eens de kop kan kosten. "Het zal voor de kleine bedrijven, zoals die van mij gevolgen gaan hebben, denk ik. Het heeft impact op je hele bedrijfsvoering en je visie."
Verslaggever Simone Scheffer neemt een kijkje bij De Torteltuin

Twijfel

Zelf zet Van Lune haar vraagtekens bij het besluit van de minister om de Stint volledig te verbieden. "Ik vind het heel lastig allemaal. Er is nog altijd heel veel onzekerheid over het verbod. En er is nog altijd geen 100% duidelijkheid over de echte oorzaak van het vreselijke ongeluk." Wanneer de Stint weer wordt toegestaan, haalt kinderdagverblijf De Torteltuin de bakfiets meteen weer uit de schuur. "Zeker weten."
Petear yn Fryslân Hjoed oer de Stint