Faunafonds doet onderzoek naar doodgebeten schaap in Toppenhuizen

Het Faunafonds zal maandag onderzoek doen naar het doodgebeten schaap van melkveehouder Sander de Jong uit Toppenhuizen. De Jong denkt dat het schaap doodgebeten is door een wolf, maar of dat zo is, moet blijken uit het onderzoek van het Faunafonds.
It deabiten skiep yn it lân by Toppenhuzen © Sander de Jong
Zaterdag vond De Jong het doodgebeten schaap in een weiland bij Toppenhuizen. "Ik merkte meteen dat het mis was. Toen alle schapen wegliepen, bleef er eentje liggen. Ik kon wel zien dat het niet om een natuurlijke dood ging." De kop van het schaap is helemaal opgegeten. Dat kan een hond niet hebben gedaan, denkt De Jong.
Dit kan een hond niet hebben gedaan.
Melkveehouder Sander de Jong

Hond

De Jong: "Aan de plek te zien waar het schaap lag, moet het wel een wolf zijn geweest. Een hond kan dit niet hebben gedaan. Ik heb ook bij de buren gevraagd en die vertelden allemaal dat de honden gewoon binnen waren."

Onderzoek Faunafonds

Uit onderzoek moet maandag blijken of het inderdaad een wolf is geweest, die het schaap heeft doodgebeten. De Jong is benieuwd: "Natuurlijk, het is nu nog niet zeker of het een wolf was. Maar dit kan het begin zijn van een verhaal dat nog een staartje krijgt." Wanneer blijkt dat het inderdaad het werk van een wolf is, dan kan De Jong schadevergoeding aanvragen.

Maatregelen

Boer De Jong neemt zelf alvast voorzorgsmaatregelen door de schapen te verplaatsen van Toppenhuizen naar Bolsward.
Melkveehouder Sander de Jong