Scheepvaartmuseum wil verhalen vertellen van kinderen op schippersinternaten

Het scheepvaartmuseum in Sneek is op zoek naar de verhalen van kinderen die in het verleden op schippersinternaten hebben gezeten. Om die verhalen los te krijgen, hebben ze een speciale uitstalling in het museum ingericht. Op die uitstalling zijn foto's te zien uit de collectie van Gerben de Jong, een van de grondlegger van de schippersinternaten in Nederland.
© Omrop Fryslan, Wytse Vellinga
Vorige week had het Scheepvaartmuseum een speciale bijeenkomst voor oud-schippersinternaatkinderen en toen bleek hoeveel verhalen er eigenlijk nog nooit zijn verteld. Het museum wil die verhalen nu opnemen of opschrijven om later te gebruiken voor een nieuwe uitstalling of mogelijk zelfs een boek.

Niet alleen schilderijen laten zien

Volgens directeur Meindert Seffinga is het niet alleen maar de taak van het museum om modellen en schilderijen van schepen te laten zien, maar ook verhalen van de mensen op die schepen vertellen. "En dat gaat om hele emotionele verhalen", zegt Seffinga. "Kinderen moesten op hun achtste van het schip naar het internet. Ver van hun ouders en de rest van hun familie."
De kinderen kwamen op slaapzalen terecht, waar ze geen eigen plekje meer hadden. Seffinga: "Er was totaal geen privacy. Je was altijd in de groep, bij het eten, als je sliep en zelfs bij het wassen. En niet iedereen kon daar goed tegen."
Schipperskinderen