Jorrit Bergsma is naast schaatser nu ook fulltime vader

Het schaatsseizoen begint volgende week met het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf. Er zijn nogal wat wisselingen geweest en er zijn nieuwe ploegen bij gekomen. Daarom laten we jullie in de aanloop naar het komende seizoen iedere dag kennismaken met een van de Friese schaatsers. Vandaag is dat Jorrit Bergsma.
Jorrit Bergsma
Jorrit, hoe is de eerste week als vader bevallen?
"Ja, wel goed! Het was wel eventjes wennen, want je hebt er ineens een verantwoordelijkheid bij. Daar gaat eventjes wat meer tijd in zitten met wat kortere nachtjes, maar dat moet zijn draai eventjes vinden. Ik ben er wel blij mee!"
Zit je ook nog op die blauwe wolk?
"Ja, ik ben echt heel erg trots op dit kleine mannetje. Er lopen nog wel eens wat zaken mis, maar bij mij kan niks meer stuk."
Brent is ook wel goed gepland hè, zo vlak voor het seizoen?
"Ja, zeg dat wel. Hij is net wat eerder gekomen dan de uitgerekende datum. Hij zou midden in het seizoen komen, maar nu was hij er net voor. Dat geeft net wat meer ruimte."
Hoe hebben jullie het geregeld, want jij bent straks vaak weg?
"Heather is zelf schaatser geweest en ze weet hoe het leven is. Het schaatsen is ook gewoon mijn werk, dus dat begrijpt ze wel. Het zal wel wat lastig zijn om van huis te gaan, want ik moet mijn vrouw en kleine jongetje achterlaten. Maar dat hoort erbij. Ik zal wel wat vaker Facetimen om de kleine te zien."
© OrangePictures.nl
Wat doen jullie dit seizoen anders qua schaatsen?
"Wij doen het niet heel erg anders. We blijven wel wat meer thuis, zo slaan we de eerste twee wereldbekers over. Dat doen we zodat wij wat meer marathons hier in Nederland kunnen rijden."
Waarom?
"In het Olympisch seizoen zijn we veel op pad geweest en hebben we veel trainingskampen gehad. Nu is het net wat relaxter en kunnen wij wat meer tot rust komen. Natuurlijk willen wij wel presteren op het ijs, maar het is nu wel net wat relaxter."
Wat zijn jouw doelen dit seizoen?
"Het WK afstanden is altijd een doel voor mij. Het is altijd mooi de kans te krijgen om wereldkampioen te worden. Daar ga ik graag voor."
Op de 5 en de 10 kilometer?
"Ja! En ik wil de marathons en de wereldbekers goed rijden, maar de piek ligt wel bij het WK afstanden."
Hoe is je zomer geweest?
"Het kon beter. Een deel was goed, een ander deel was kwakkelen. Maar het gaat nu wel lekker. Ik ben niet ontevreden over de wedstrijden die ik heb gereden. Over een week hebben wij het wereldbekerkwalificatietoernooi. Dan zien we echt hoe we ervoor staan."
Team easyJet bestaat uit de volgende Friese schaatsers:
Andere schaatsers zijn: