"We willen laten zien dat we van onze koeien houden"

Laten zien hoe trots boeren zijn op hun koeien; het wordt steeds belangrijker op de jaarlijkse Friese veekeuring in Oenkerk. De boeren doen er alles aan om het publiek te laten zien hoe ze met liefde met hun dieren omgaan. "We willen met z'n allen de sector positief uitdragen", vertelt Willem Dotinga, voorzitter van de Veekeuring Fryslân.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Dotinga: "We willen laten zien hoeveel we van een koe houden. Hoe we daar op het bedrijf mee bezig zijn. En daarnaast is het mooi om de competitie aan te gaan. Om te laten zien hoe goed onze dieren zijn en dat ze beter zijn dan die van een ander."
Bauke Deelstra neemt een kijkje op de Veekeuring Fryslân

Liefde voor de koe

Op de Veekeuring Fryslân gaat het vooral om de liefde voor de koe. "De ene boer vindt trekkers mooi, maar de boeren die hier komen vinden de koeien mooi", vertelt bestuurslid Wierd de Groot. De deelnemers halen alles uit de kast om de dieren zo mooi mogelijk in de ring te krijgen. Er zijn zelfs zogenoemde 'cowfitters', kappers voor koeien.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Bauke neemt een kijkje bij de cowfitter

Veekeuring Fryslân

Het is de veertiende keer dat de Veekeuring Fryslân wordt georganiseerd. Er doen 80 koeien en 50 kalveren van 35 melkveehouders uit de gehele provincie aan mee. De dieren strijden in drie leeftijdsklassen om de Friese titel. Naast de titel is er ook nog een geldprijs te verdienen voor de boeren.
Publiek is vanaf 09.30 uur van harte welkom om te komen kijken in Manege De Sanjes in Oenkerk.