Bas Krom met "De Verwisseling" wint de Strontrace weer

Schipper Bas Krom met De Verwisseling heeft deze editie van de Strontrace gewonnen. Hij kwam in de nacht van dinsdag op woensdag om 3.37 uur terug in Workum.
Bysûnder houliksoansyk by de Strontrace: "We zijn één met het skûtsje"
Het was al duidelijk dat Bas Krom als eerste zou aankomen. "Hij heeft een goed team en het schip goed voor elkaar," zegt Age Veldboom. In 2014, 2015, 2016 en 2017 kwam hij ook al als eerste aan.
Als tweede is de Zes Gebroeders uit Makkum aangekomen. De reddingsboot moest er eerst echter aan te pas komen omdat ze voor Hindeloopen aan lager wal lagen. Ze hebben het schip losgetrokken.
Strontrace © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Hallucinaties

De schepen zijn maandag vertrokken uit Workum. Zonder motor steken ze het IJsselmeer over en zeilen weer terug naar Workum.
Het was volgens Age Veldboom wel een pittige wedstrijd dit jaar, met harde wind en regen. "Met name de tweede nacht zonder slaap is zwaar. Dan kun je weleens hallucinaties krijgen, dan zie je wat lichten en denk je is dat Urk?"
Age Veldboom

Heel zwaar, maar tof

"Het was een pittig rondje, er was veel wind bij Haarlem. Het bomen bij Spaarndam was zwaar, maar we lagen daar wel als eerste in de sluis. De terugweg vannacht was heel zwaar, maar erg tof om te doen," vertelt bemanningslid Bram Romkema, bemanningslid van De Verwisseling.
"Normaal zit je met twaalf man op een skûtsje, maar nu zitten we met vier man ons best te doen," vult Pim van Dijk aan. Natuurlijk zijn ze erg moe, maar als je wint, krijg je energie. "We stonden op het dek te juichen bij de laatste sluis, maar kregen op onze kloten van de sluismeester, want er lagen op dat moment zo'n vijfhonderd man te slapen. De wereld kan vergaan, maar dit hebben wij maar mooi gedaan."
Voor schipper Bas Krom was de finish helemaal bijzonder. Op de fok had hij de woorden 'Karin trouwen' gezet. En ze heeft ja gezegd.
Winners Strontrace 2018 © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Bram Romkema en Pim van Dijk, bemanningsleden van De Verwisseling