"Er moet een mindervalidenhotel in Leeuwarden komen"

In het centrum van Leeuwarden zijn slechts drie hotels met een kamer voor mindervaliden te krijgen. Cecilia Klemkerk van het Amicitiahotel in Sneek wil daarom een mindervalidenhotel aan de Oostergrachtswal in Leeuwarden beginnen.
It pân oan de Oostergrachtswal © Google StreetView
Cecilia Klemkerk

Slechts drie hotelkamers voor mindervaliden in centrum Leeuwarden

"Ik kreeg een telefoontje van een basketbalteam met mindervaliden. Toen ik ze niet kwijt kon en erachter kwam dat er maar drie kamers zijn in het centrum dacht ik: er moet een mindervalidenhotel in Leeuwarden komen", vertelt Klemkerk.

Het doel is tien kamers

Klemkerk wil acht tot tien kamers inrichten voor mindervaliden met bovendien kamers voor niet-mindervaliden. "Het gebouw heeft al een lift, maar valt niet onder de bestemming", vertelt Klemkerk. Een planoloog schrijft het plan voor een nieuw bestemmingsplan van het gebouw. Dat plan ligt nu bij de gemeente waar het besluit wordt genomen of het hotel er kan komen.

Vriendenclubs

Klemkerk weet niet wat de gemeente gaat besluiten. "Ik houd de moed erin. Het is absurd dat er slechts drie kamers zijn", zegt ze. Ze hoopt dat er zo meer vriendenclubs en groepen mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, naar de stad kunnen komen.