GGD onderzoek: gezondheid van meeste Friese kinderen is goed

Het gaat goed met de gezondheid van verreweg de meeste Friese kinderen. Dat blijkt uit een groot gezondheidsonderzoek van de GGD onder alle Friezen onder de 13 jaar.
GGD ûndersyk: sûnens fan fierwei measte Fryske bern is goed
In vergelijking met eerdere onderzoeken drinken de kinderen meer water en minder frisdrank. Ook met het eten van fruit en groente gaat het de goede kant op volgens het onderzoek, maar er zijn ook minpunten.
De kinderen bewegen minder in vergelijking met eerdere onderzoeken en minder kinderen zijn lid van een sportclub. Het percentage overgewicht is gelijk gebleven.
Iten side © Shutterstock.com
Onderzoeker Markwin Jetzes is tevreden over de uitkomsten. "Qua voeding zijn de kinderen goed vooruitgegaan, ze ontbijten meer en eten dus meer fruit en groente en drinken dus meer water."
Een opvallende verandering is dat kinderen minder bewegen. "Dat zit er met name in of ze wel of niet elke dag lopend of fietsend naar school gaan." Het is van 68 procent naar 58 procent gedaald.
Hoe dat komt, is niet onderzocht, maar hij heeft wel een idee. "Het gaat weer beter met de economie, er zijn meer tweeverdieners en die brengen de kinderen snel met de auto naar school en gaan door naar hun werk."
Mogelijk vinden ouders het ook minder veilig geworden omdat er meer auto's bij school staan. "Dat geven ze wel aan, dat ze de route onveilig vinden."
Een andere oorzaak kan ook worden gezocht in het toenemende gebruik van smartphones. "Dat is een inkoppertje. Kinderen zitten nu meer op de iPad en smartphone, dat zal ermee te maken hebben."
De wetterkraan © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Onno Falkena praat met onderzoeker Markwin Jetzes
Aan dit onderzoek hebben bijna 11.000 ouders meegedaan. Voor het eerst zijn ook kinderen tussen 0 tot en met 3 jaar bevraagd.
De GGD heeft het onderzoek ook in andere regio's in Nederland. Over het algemeen zijn kinderen op het platteland iets gezonder dan in de grote steden.

Cijfers uit het onderzoek: